Zprávy

Hospodaření Českého olympijského výboru za rok 2014

Český olympijský výbor (ČOV) zveřejnil finanční hodnocení roku 2014. Příjmy ČOV v roce 2014 činily 707 milionů korun a oproti původním plánům, které čekaly mírný schodek, se naopak účetnictví této instituce dostalo k přebytku ve výši 9,9 milionu korun. Oproti minulosti pracoval výbor s výrazně vyššími příjmy díky novele loterijního zákona, na základě které loterijní společnosti poukázaly část odvodů na sport.

„Rok 2014 se zapíše do české historie nejenom díky skvělému vystoupení našich sportovců na olympijských hrách v Soči, ale i proto, že jsme prošli zásadními změnami ve financování sportu,“ připomněl Jiří Kejval, předseda ČOV. „Naším cílem je ukázat veřejnosti i politikům, že hospodaříme zodpovědně a transparentně.“ Čerpání financí nedávno prověřil audit společnosti KPMG, který konstatoval, že veškeré prostředky z loterijních odvodů, které v roce 2014 obdržely sportovní spolky na podporu sportu mládeže, splňují kritéria stanovená Českým olympijským výborem.

V letošním roce plánuje ČOV hospodařit s rozpočtem ve výši 591 milionů korun, z toho předpokládá příjmy z loterií ve výši 400 milionů. Prostředky olympijský výbor dělí transparentně na sport mládeže. K polovině dubna obdržel ČOV prostředky za první kvartál roku 2015 ve výši téměř 124 milionů korun, z toho už zaslal 84 milionů sportovním organizacím a na dlouhodobé projekty podporující sport mládeže a zdravý životní styl. Čtyřicet milionů bude rozděleno mezi jednotlivé kraje.

Letos na podzim (19. až 21. listopadu) se v ČR po šestnácti letech uskuteční Valné shromáždění Evropských olympijských výborů, na kterém se očekává také účast předsedy MOV Thomase Bacha i šéfa Asociace národních olympijských výborů šejka Ahmada Al-Fahada Al-Sabaha. Před akcí oficiálního rázu proběhnou tři sportovní, v nichž se ČOV významně angažuje: historicky první Evropské hry v Baku, kam od 12. do 28. června zamíří 130členná česká výprava, červnová Olympiáda dětí a mládeže pro reprezentace ze všech krajů Česka a červencový Evropský olympijský festival v gruzínském Tbilisi (EYOF).

Zdroj: idnes.cz