Zprávy

Hospodaření fotbalového klubu Sparta Praha

Fotbalová Sparta zlepšuje hospodaření, ačkoliv za minulý soutěžní ročník skončila opět ve ztrátě. Za sezonu 2013/2014 převýšily výdaje nad příjmy o 144 milionů korun, což je o 46 milionů korun méně než za předchozí účetní období. Ztráta 144 milionů korun je pro klub nejlepším výsledkem hospodaření za poslední tři roky. „Souvisí to s tím, že jsme upřednostnili sportovní hledisko před ekonomickým,“ řekl člen sparťanského představenstva Jakub Otava. „A vzhledem k tomu, že jsme v minulé sezoně nehráli evropské poháry, tak ta ztráta v porovnání s minulými roky není tak velká.“

V sezoně 2012/2013 skončila Sparta v minusu 190 milionů a předtím vykázala rekordní ztrátu 240 milionů. Od vstupu majitele Daniela Křetínského v létě 2004 neskončilo hospodaření ve ztrátě jen jednou, celková ztráta za deset let činí přibližně 1 miliardu a 190 milionů korun. Je to dáno tím, že mužstvo není schopné se probojovat do Ligy mistrů, v níž se dá vydělat jen za účast přibližně 200 milionů korun.

Sparta v ročníku 2013/2014 získala mistrovský titul, ale v evropských pohárech mužstvo propadlo. Příjmy související s účastí v evropských pohárech tak dosáhly pouze 9,8 milionu korun, například v předchozí sezoně to bylo téměř 70 milionů. O něco méně klub vydělal i za podzim 2014, přestože tým opět zklamal a nepostoupil do Ligy mistrů ani pak do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy.

Sparta má rozpočet přibližně 300 milionů korun, což je nejvíc v lize. Nejvýznamnější příjmy rozpočtu tvořily celkové výnosy z obchodní činnosti, které přesáhly 176 milionů korun. „Jde zejména o příjmy vyplývající ze sponzorských smluv (klíčovými partnery klubu byly v ročníku 2013/2014 společnosti GENERALI, Nike, MAFRA, AVE, J&T Banka, EP ENERGY TRADING a Pražská teplárenská). Dále jsou do této položky zahrnuty příjmy z obchodování vysílacích práv, pronájmu stadionu pro utkání národního týmu či příjmy ze vstupného.“ Příjmy ze vstupného byly necelých 18 milionů korun, což představuje 191 tisíc diváků.

Nejvyšší výdaje tvořily náklady spojené s hráči a realizačními týmy od mládežnických kategorií až po ligové áčko, což bylo 179 milionů korun. Dalších 114,5 milionů korun v rozpočtu tvořily náklady dceřiné společnosti ACS Properties, do čehož náleží provoz stadionu, náklady na organizaci zápasů, přípravu soustředění, spotřebu energií, náklady na sponzory či spotřebu materiálu a pojištění.

„Jednou z příčin ztráty byly také nižší příjmy z hráčských transferů, než vedení klubu původně plánovalo. Saldo z přestupů mělo původně dosáhnout hodnoty 150 milionů korun, ve skutečnosti však činilo necelých 110 milionů korun,“ informuje klub. Do této částky se počítá především přestup Václava Kadlec do Frankfurtu v srpnu 2013.

Zdroj: idnes.cz