Zprávy

Hospodaření Pumy v 1. čtvrtletí 2024

16. května 2024

Puma zahájila hospodářský rok 2024 s mírným růstem. Skupina vyrábějící sportovní zboží dosáhla v prvním čtvrtletí tržeb ve výši 2,102 miliardy eur, což představuje nárůst o 0,5 %. Provozní výsledek hospodaření (EBIT) naproti tomu klesl na 159 milionů eur, což představuje pokles o 9,4 procenta. Podle vedení plně odpovídají výsledky očekávání.  Velkoobchodní partneři měli stále vyšší zásoby, ale vzhledem k tomu, že prodej byl vyšší než čisté tržby, společně dosáhli zlepšení úrovně maloobchodních zásob. "V průběhu druhého čtvrtletí očekáváme zvýšení čistých tržeb. Náš dvouciferný růst v DTC obchodě s nižšími slevami potvrzuje přetrvávající silnou žádanost značky a pokračující dobrou prodejnost," poznamenává CEO firmy Arne Freundt.

V Severní a Jižní Americe došlo poprvé po čtyřech čtvrtletích k pozitivnímu nárůstu tržeb očištěných o měnové kurzy o jedno procento na 790 milionů EUR, přičemž se situace na americkém trhu nadále zlepšuje. V Asii/Tichomoří vzrostly tržby o 0,6 procenta na 456,6 milionu EUR, především díky pokračujícímu růstu v Číně. Tržby v regionu EMEA zůstaly beze změny na úrovni 855,7 milionu EUR. 

Velkoobchodní tržby společnosti Puma se snížily o 2,9 % na 1,608 miliardy EUR. Obchod DTC vzrostl o 13,5 procenta na měnově upraveném základě na 494,2 milionu eur, a to díky pokračující dynamice značky a omezení prodejních akcí. V důsledku toho se jeho podíl vyšplhal na 23,5 procenta (1. čtvrtletí 2023: 21,3 procenta). Tržby z prodeje obuvi vzrostly o 3,1 %, a to zejména díky pokračující vysoké poptávce po fotbalových botách a produktech z dalších výkonnostních kategorií. Tržby z prodeje textilu a doplňků poklesly o 2,4, resp. 3,2 %.

Vzhledem k pokračujícímu rozmachu značky a navzdory přetrvávajícím globálním geopolitickým a makroekonomickým výzvám očekává společnost Puma pro finanční rok 2024 růst tržeb ve středním jednociferném procentním rozmezí a zisk před úroky a odpisy mezi 620 a 700 miliony EUR (2023: 621,6 milionu EUR). Freundt a jeho tým také s velkým očekáváním vyhlížejí sportovní rok 2024 - s velkými událostmi, jako je mistrovství Evropy 2024, Copa América a olympijské a paralympijské hry. To ale není vše - po deseti letech Puma opět spustila globální reklamní kampaň, která je považována za největší marketingovou investici všech dob. "S cílem", jak vysvětluje Freundt, "posílit naši pozici nejrychlejší sportovní značky na světě". Na kampani se podíleli nebo podílejí fotbalisté jako Neymar, Antoine Griezmann a Jack Grealish.