Zprávy

Hospodářské výsledky Intersportu za rok 2018

11. února 2019

Intersport zveřejnil hospodářské výsledky za rok 2018 a informoval o novém směřování řetězce. Podle CEO Alexandera von Preena, který v listopadu nahradil odstoupivšího Kima Roethera, se má Intersport stát sportovní platformou a sázet na své silné stránky. V centru pozornosti má být stále zákazník, kontakt k němu má být bližší než dříve. Pokud se budou uskutečňovat změny, obchodníci mají být u toho od prvního dne a procesy dále rozvíjet. Pro zákazníka se má Intersport stát číslem jedna v případě, že si potřebuje pořídit cokoli ze sportovního zboží. Do platformy chce von Preen zapojit i další subjekty jako jsou hotely, sportovní školy nebo promotéry. Je názoru, že obchod je základ, ale samotný nebude v budoucnosti dostačovat.

Sdružení, kam patří více než 1800 prodejen v pěti státech, utržilo v loňském roce 3,53 miliardy eur. Z toho 2,85 miliardy v Německu, 580 milionů eur v Rakousku, zbytek patří tržbám na maďarském, českém a slovenském trhu. Celkově se jedná o meziroční pokles o 1%, v Německu jsou to procenta tři, v Rakousku se tržby zvýšily o 8%.

Nejvíce tržby poklesly u zimního zboží (o 10%), u outdoor o 3%. Dobře se vyvíjely kategorie půjčovny (+13%), cyklistika (+9%) a vodní sporty (+9%). U týmových sportů rostly tržby o 5%, což je ale spíše zklamání vzhledem k tomu, že rok 2018 byl rokem mistrovství světa ve fotbale, kdy normálně rostou tržby o 20%.

Vedení řetězce počítá s tím, že v budoucnosti se bude sportovní trh odehrávat 40% přes internetový prodej, 60% v kamenných prodejnách. Von Preen vidí sílu řetězce v rozsáhlosti jeho sítě a v lokálnosti svých prodejců. Vyzdvihuje rovněž vysokou kvalitu poradenství, či širokou nabídku dalších služeb.