Zprávy

Hospodářské výsledky skupiny Schwan-Stabilo za období 2017/18

11. prosince 2018

Skupina Schwan-Stabilo zveřejnila výsledky za účetní rok 2017/18. Celkově její tržby poklesly o 3,9% na 685,4 milionů eur. Pokles tržeb firma zaznamenala po několika letech růstu. Pokles celkových výsledků byl zapříčiněn hlavně zhoršením podmínek na trhu s kosmetikou. Tato divize snížila tržby z 364, 7 milionů eur na 322,4 miliony eur hlavně kvůli změnám spotřebitelského chování na americkém a asijském trhu. Lepších výsledků dosáhla divize psacích potřeb se značkou Stabilo, která navýšila tržby o 4,9% na 193,4 milionů eur.

U divize outdoorového zboží se značkami Deuter, Maier Sports, Gonso a Ortovox se tržby zvýšily o 3,1% na 169,3 milionů eur. Zcela nejlepších výsledků dosáhla značka Ortovox. Ředitel divize Outdoor Martin Riebel to přisuzuje několika zásadním okolnostem. Značce lidé věří, vynalezla lavinové vyhledávače. Její výrobky mají velmi dobrý design a jsou vyráběny opravdu do hor, ne do města.

Nejdůležitějším trhem pro Ortovox je Rakousko, dobrý potenciál skrývá USA. Značka se prodává pouze ve specializovaných sportovních prodejnách, nenajdete ji v řetězcích.

Značka batohů Deuter, která má svou pobočku v USA, trpěla změnami měnových kurzů.V německy mluvící oblasti drží podíl na trhu ve výši 60%. Maier Sport se zaměřuje na prodej kalhot, Gonso je značka funkčního cyklistického zboží.

 

Skupina Schwan-Stabilo investovala za uplynulý účetní rok 41,5 milionů eur, z toho polovinu v Německu. Ze zahraničních investic přišla většina na rozšíření továrny v Českém Krumlově. Celkově firma zaměstnává 4899 lidí.