Zprávy

Hospodářské výsledky společnosti Elan

Podle předběžných neauditovaných údajů měla firma Elan za rok 2014 tržby ve výši 70,7 mil. eur, což je o 4 % více než v předchozím roce. Čistý zisk činil 840 tisíc eur. Oproti roku 2013 vyrobila společnost o 6% více lyží pod vlastní značkou, mírně poklesla výroba lyží pro jiné značky.

O 40% se zvýšily také prodeje v divizi jachty, která byla dlouhé roky v krizi. Loni Elan vyrobil 100 lodí. Úspěšná je i výroba komponentů pro větrné elektrárny, v roce 2014 se podařilo získat další zakázky, což umožňuje společnosti přijetí dalších 50 nových zaměstnanců. Elan očekává, že do konce roku 2015 bude zaměstnávat 600 osob.

Elan byl úspěšný na letošním sportovním veletrhu ISPO v Mnichově, kde opět vyhrál zlatou cenu s lyžemi Elan Amphibio 16. "Jsme jediná firma v oboru, které se podařilo obdržet toto ocenění třetí rok v řadě za sebou," řekl Leon Korošec, viceprezident a člen představenstva společnosti Elan.

Dceřiná společnost Elan Inventa vybavila pro mistrovství světa v házené tři haly v Kataru v hodnotě téměř 5 mil. EUR. Elan považuje tento kontrakt ze velmi důležitý, protože může firmě otevřít dveře na další trhy v arabských zemích. „Nebylo jednoduché tuto zakázku získat. Pracovali jsme na ní dva roky a museli jsme přesvědčit národní olympijský výbor o našich kvalitách,“ řekl ředitel divize Elan Inventa Miha Šter.