Zprávy

Iniciativa Speedo pomáhá učit plavat britské děti

20. dubna 2024

Každé třetí dítě ve Velké Británii, které dokončilo základní školu, neumí plavat a předpokládá se, že bez zásahu bude v roce 2026 60 % dětí opouštět školu a nebude umět plavat. Počet utonulých dětí se mezitím zvýšil o 43 %. V reakci na tyto alarmující údaje předložila společnost Speedo Swim United britské vládě zprávu nazvanou Taking Pools to Playgrounds (Přesun bazénů na hřiště), v níž podrobně popisuje program pop-up bazénů, které mají děti naučit plavat.

Speedo Swim United je iniciativa značky plavek Speedo, jejímž cílem je pomoct dětem v nouzi naučit se plavat a najít ve vodě radost. Program dočasných bazénů byl zaveden do sedmi škol v chudých komunitách v Black Country v centrální Anglii. V této oblasti dosahuje plavecká úspěšnost méně než 50 %, přestože většina dětí žije v docházkové vzdálenosti od otevřených vodních ploch.

Během pouhých tří týdnů dokázalo 36,4 procenta dříve neplavajících dětí uplavat bez pomoci alespoň 25 metrů a devět z deseti dětí si osvojilo dovednost bezpečné sebezáchrany. Program měl také pozitivní vliv na chování ve třídě, uvádí zpráva. Přivedením bazénů na školní hřiště umožnil program účast 742 dětí. Dočasné bazény pomohly zkrátit dobu cestování do místních bazénů a maximalizovaly seznámení dětí s bezpečností ve vodě.