Zprávy

Inov-8 představil inovaci ve výrobě podrážek

16. prosince 2017

Britský výrobce trailové obuvi Inov-8 představil nedávno novinku ve svém sortimentu. Poprvé použil při výrobě podrážek grafen (tenká, velmi pevná vrstva uhlíku). Grafen z grafitu poprvé izolovali v roce 2004 na univerzitě v Manchesteru. Vědci Andre Geim a Kostja Novoselov byli za svůj objev v roce 2010 vyznamenáni Nobelovou cenou za fyziku.

Laboratorní testy ukázaly, že grafenem zesílené podrážky jsou pevnější a odolnější, ale zároveň velmi flexibilní. Tloušťka grafenu se rovná jednomu atomu a jedná se o nejtenčí surovinu vůbec. Má ale zároveň 200x vyšší pevnost v tahu než ocel. Vyrábí se z minerálu grafit, který byl poprvé vytěžen v horách v Lake District v severní Anglii. V tomto regionu sídlí také společnost Inov-8, která byla založena v roce 2003. Je výrobcem sportovní obuvi, oblečení a vybavení v segmentu trialového běhu a fitness.  Od roku 2015 je majitelem 80% podílu výrobce sportovního zboží Descente. Zbylých 20% patří Waynu Edymu, zakladateli firmy. Firma roste každým rokem o 14%. Zboží distribuuje v 68 zemích světa, třetinu ve Velké Británii, třetinu v USA.

Novou podrážku použila firma Inov-8 u řady obuvi G. Podle vědců z manchesterské univerzity způsobí grafen smíchaný s gumou 50% zvýšení odolnosti, flexibilnosti i odolnosti proti oděru v porovnání s běžnými podrážkami. Do roku 2020 by měla být polovina všech podrážek u firmy Inov-8 obsahovat grafen. Jako jedna z prvních firem použije Inov-8 při výrobě obuvi řady G roboty.

Produktový a marketingový ředitel Inov-8 Michael Price k novince říká, že dosavadní použité materiály na podrážky, jako je měkká guma, jsou historií. Nová guma s grafenem, kterou vyvinuli spolu s Národním grafenovým institutem na Univerzitě v Manchesteru, je podle vedení firmy revolucí v obuvnickém průmyslu.