Zprávy

Íránské ženy směly poprvé na fotbalový stadion

12. října 2019

10. říjen se stal pro íránské obyvatelstvo významným dnem. Poprvé po 40 letech měly ženy v této islámské zemi přístup na fotbalové stadiony. Stalo se tak na zápas proti Kambodži, kam zavítalo mezi až 4000 žen. Ty si mohly poprvé svobodně zakoupit vstupenku a být součástí publika na stadionu Asadi se 78 tisíci míst. Irán zvítězil ve jmenovaném utkání 14:0. Pro zúčastněné ženy znamenal zápas nejen radost nad velkým vítězstvím, ale také úspěch v boji proti diskriminaci a přísným islámským předpisům. Ženy zveřejňovaly na sociálních sítích fotografie a videa ze své první návštěvy stadionu.

K prolomení tabu přispěla však také federace FIFA, která Íránu hrozila vyloučením z mistrovství světa v roce 2022, které se bude konat v sousedním kataru, v případě, že ženám bude upírán přístup na stadiony. Pro ženy tak byly uvolněny čtyři oddělené tribuny s kapacitou cca. 4000 míst. Navíc byly pro návštěvnice k dispozici také ženy ze zdravotního personálu, policistky nebo průvodkyně po stadionu. Kritiku však vyvolaly ploty, které oddělovaly sektory žen a mužů.

Vstupenky na čtvrteční utkání byly rychle vyprodány, ženy požadují pro další zápasy alespoň dvě další tribuny s větším počtem vstupenek a tzv. rodinné tribuny, kam by mohli přijít i muži a synové. Kvůli přístupu žen na stadion se o zápas zajímalo také mnoho novinářů. Akreditaci však nedostaly ženské fotografky, i když to bylo dříve přislíbeno ministerstvem sportu. Mužští fotografové a televizní týmy nesměly dělat žádné záběry žen při vstupu na stadion.