Zprávy

ITF bude mít po 16 letech nové vedení

Po letech stability mohou přijít v tenisových týmových soutěžích zásadní změny. Kritizovaný formát Davis Cupu a Fed Cupu se zřejmě upraví, až tenis po 16 letech zvolí nového šéfa. Tím byl dlouhé roky Francesco Ricci Bitti, který se velkým změnám vyhýbal.

V září si mezinárodní tenisová federace (ITF) zvolí v Chile nového předsedu. Všichni čtyři kandidáti slibují změny a chtějí tak získat pro ITF více peněz. Uchazeči na nového předsedu věří, že právě přes revoluci v týmových soutěžích, které ITF pořádá, by mohla federace získat další prostředky. Velkým problémem týmových soutěží je neúčast elitních hráčů. Kandidáti na předsedu navrhují různá řešení, která by měla v následujících letech program změnit a přinést ITF 20 až 30 milionů dolarů (490 až 736 milionů korun).

Nejradikálnější návrh má René Stammbach, prezident Švýcarského tenisového svazu. Podle něj by se první dvě kola týmových soutěží měla odehrát v jednom roce a semifinále s finále v následujícím. Stammbach se spolu s dalšími dvěma kandidáty, Američanem Davem Haggertym a Španělem Juanem Margetsem, shodl na tom, že by se finále Davis Cupu a Fed Cupu mělo hrát současně na jednom neutrálním území. „Potřebujeme globálnější událost,“ prohlásil Margets, v současnosti výkonný viceprezident ITF.

Takový model už funguje třeba u Turnaje mistryň, který se loni poprvé konal v Singapuru. Město uzavřelo smlouvu s ženskou asociací na pět let – a WTA si díky tomu přijde na 75 milionů dolarů (1,84 miliardy korun). Je však otázka, jak by Davis Cup či Fed Cup na neutrálním území fungoval. K oběma soutěžím patří souboje v domácím prostředí a atmosféra, kterou fanoušci na podporu svých reprezentantů připraví.

S odlišným návrhem přišel čtvrtý z kandidátů: Ind Anil Khanna, předseda Asijské tenisové federace. Už před rokem přednesl myšlenku, podle níž by ITF měla organizovat turnaj typu grandslamu, jakési dvoutýdenní mistrovství světa. Ve hře jsou i další inovace: třeba oživení Grand Slam Cupu, který se konal v letech 1990 až 1999 a na němž hráli nejlepší tenisté z grandslamů. Margets by zase rád uspořádal Kontinentální pohár, který funguje třeba v atletice.

Zdroj: idnes.cz