Zprávy

Jack Wolfskin má nového majitele

4. prosince 2018

Novým majitelem značky Jack Wolfskin je americká společnost Callaway Golf Company. Kupní cena čítá 418 milionů eur. Dosavadními majiteli (1,5 roku) byly společnosti Bain Capital Credit Gruppe, H.I.G. Bayside Capital, CQS, Avenue Capital Group a Blue Mountain Capital Management, které vlastnily 67% podíl. Od roku 2011 značku Jack Wolfskin vlastnila americká společnost Blackstone, která ji tehdy získala za vysokou částku 700 milionů eur.

Převzetí se má uskutečnit během prvního čtvrtletí roku 2019 s podmínkou souhlasu příslušných dohlížecích orgánů a splnění dalších podmínek v rámci transakce. Pokud k tomuto dojde, stane se Callaway jediným vlastníkem značky Jack Wolfskin. Akvizice je součástí strategie, v rámci které Callaway vstupuje do oblasti Premium-Active-Lifestyle. Callaway se tak v loňském roce v rámci této strategie již stal majitelem značek Travis Mathew a Ogio.

Cílem u největší akvizice - značky Jack Wolfskin, je integrace této značky do programu a dlouhodobé investice do ní. Tím že Callaway má velmi silnou pozici na trzích v USA a Japonsku, umožní to mezinárodní růst i značky Jack Wolfskin. Zároveň si firma slibuje díky síle značky Jack Wolfskin na evropském a čínském trhu pomoc k upevnění pozice Callaway na rostoucím trhu s aktivně lifestylovými produkty. Firma je názoru, že trh s outdoorovým zbožím je rychleji rostoucí než golfový trh. Předpokladá se, že outdoorový trh poroste v Evropě o 3,1% z objemu 22 miliard dolarů, v Severní Americe o 4,9% z objemu 52,8 miliard dolarů a v asijsko-pacifickém regionu o 8,6% z objemu 27 miliard dolarů.

Callaway je vedoucí značkou golfového zboží v USA, firma je zalistovaná na burze. Sídlo má v kalifornském Carlsbadu. Callaway Golf Company vyrábí a produkuje golfové hole a míčky a prodává po celém světě také bagy, doplňky, oblečení v kategoriích golf a lifestyle pod značkami Callaway Golf, Odyssey, Ogio a TravisMathew. Tržby celé skupiny čítají 1,6 miliardy dolarů, EBITDA 200 milionů dolarů.

Jack Wolfskin je výrobcem funkčního outdoorového oblečení, obuvi a vybavení. Celosvětově jsou jeho výrobky v současnosti k mání v 900 franšízových obchodech a na 4000 dalších prodejních místech. Za účetní rok 2018 vygenerovala skupina tržby ve výši 334 milionů eur, svůj zisk před započtením úroků, odpisů a daní EBITDA zvýšila o pětinu na 42,1 milionů eur. 70% tržeb vygeneroval prodej oblečení, 13% prodej obuvi a 10% prodej batohů a dalšího vybavení. Více než polovinu tržeb nyní získává Jack Wolfskin z prodejů ve střední Evropě, 21% se generuje v Číně , 7% ve Velké  Británii a20% ve zbylých částech světa. V německy mluvících zemích je nejsilnější značkou, v Číně je jednou ze tří hlavních. 30% tržeb pochází z vlastních prodejen a on-line prodeje.