Zprávy

Japonsko má ministra olympiády, musí vyřešit problémy s olympijským stadionem

Japonská vláda v červnu jmenovala svého prvního ministra olympiády pro letní olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Tošiaki Endo má před sebou řadu obtížných otázek. Náklady na stavbu stadionů a dalších sportovních zařízení rostou, Tokio navíc řeší problémy s vítězným návrhem, který je podle expertů finančně i architektonicky velmi náročný. Není tedy jisté, zdali Japonsko stihne výstavbu futuristického projektu uskutečnit ve své původní podobě.

Mezinárodní soutěž o návrh nového národního stadionu v Tokiu vyhrála se svým futuristickým designem renomovaná britská architektka Zaha Hadidová. Rodačka z Bagdádu v minulosti navrhla mimo jiné halu pro vodní sporty na londýnskou olympiádu v roce 2012 či jeden ze stadionů pro mistrovství světa v Kataru v roce 2022.

"Stadion má ukázat světu schopnosti Japonců, takže byl vybrán nesmírně náročný design, který ale nakonec zvýšil finanční náklady a prodloužil dobu stavby," uvedl japonský expert Hitoši Sakai. Cena na vybudování stadionu byla původně odhadována na 130 miliard jenů (25 miliard Kč). Loni se ale odhady vyšplhaly na 300 miliard jenů (59 miliard Kč), což přimělo japonské představitele ke snaze architektonický návrh pozměnit.

Mnozí odborníci přitom litují, že byl zbořen někdejší stadion v centru Tokia, který hostil olympiádu v roce 1964. "Myslím si, že stavba, která by využila starého stadionu a doplnila ho o nové funkce, by byla lepší," prohlásil Sakai. Připomněl, že Sydney i Londýn také své původní velkolepé plány na olympijský stadion upravovaly. "To, že se objevil problém ve chvíli, kdy už byl zlikvidován starý stadion, je opravdu škoda," dodal.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz