Zprávy

JD Sports zdvojnásobil vloni zisky

13. července 2022

Britský prodejce sportovního zboží JD Sports Fashion v loňském roce více než zdvojnásobil roční zisky, ale předpokládá, že se v současném roce vzhledem k inflaci nebudou zvyšovat. Zisk před zdaněním činil 654,7 milionů liber, v roce 2020 činil 324 milionů liber. Tržby se v roce 2021 zvýšily na 8,5 miliardy liber, v předchozím roce činily 6,1 miliardy liber, což znamená růst o 38,8 %.

Nejlépe se prodávalo ve Velké Británii, Irsku a v Severní Americe. Prodeje v Británii a Irsku tvořily 43 %, Severní Amerika 30 %. Evropa přispěla k celkovým tržbám 23 %, zbytek tvoří tržby z asijsko-pacifického regionu. Největšího růstu však dosáhl severoamerický kontinent, kde jen v loňském roce bylo otevřeno 45 nových prodejen. 

Skupina JD pokrývá celkově pět segmentů: sportovní móda, street & fashion, sportovní zboží, outdoor a active, kam patří fitness a tréninkové vybavení. Outdoorový segment se značkami Blacks, Millets a Go Outdoors zaznamenal růst o 42 % na 513,4 milionů liber a drží na celkových tržbách podíl 6 %. Divize zaznamenala zisk 25,9 milionů liber, v předchozím roce se jednalo o ztrátu 6 milionů liber. O růst se postarala covidová pandemie a zvýšený zájem o outdoorové aktivity v místě bydliště.