Zprávy

Julbo má nového majitele

27. července 2022

Christophe a Matthieu Beaudovi, kteří jsou spolumajitelé značky Julbo, oznámili uzavření dohody se společností Peugeiot Frères Industry. Ta získala v rodinné firmě na výrobu brýlí majoritní podíl ve výši 80 %, zbylý podíl drží oba bratři Baudovi. Ti budou stát zároveň ještě přinejmenším dva roky ve vedení firmy. Pro nového majitele se bratři rozhodli kvůli svému věku a faktu, že nikdo z jejich dětí firmu převzít nechce.

Zakladatelem značky Julbo byl v roce 1888 Jules Beaud. Rodina Beaudových, která se zakladatelem nebyla v příbuzenském vtahu, získala firmu v 70. letech. Za jejich éry se ze značky Julbo stal hlavní hráč v kategorii sportovních brýlí. Firma vyrábí také lyžařské brýle, helmy a dioptrické brýle. V 80. letech firma přesunula výrobu do Asie, před 20 lety se vrátila s produkcí zpět do Evropy. V roce 2015 firma investovala do vlastní RX laboratoře, která se nachází v sídle firmy, ve francouzském Longchaumois, kde se vyrábí dioptrické brýle. 

Podle Christopha Beauda firma investuje 10 % tržeb do marketingu. Vnímání značky se tak zvýšilo nejen ve Francii, ale i na mezinárodním trhu. Firma sponzoruje 150 sportovců, značka je také sponzorem olympiády v Paříži 2024. 

Odhady tržeb firmy jsou mezi 35 a 40 miliony eur, tržby za sluneční brýle tvoří 60 %, 20% podíl drží prodej helem a lyžařských brýlí, u dioptrických brýlí se jedná o 10 %. Za posledních 15 let se tržby firmy více než zdvojnásobily, export se na nich podílí více než polovinou. Julbo po celém světě zaměstnává více než 200 lidí, většinu v Evropě. 

Peugeot Frères Industries je součástí skupiny Peugeot a věnuje se obchodování v jiných produktových kategoriích, než jsou vozidla.