Zprávy

Kandidátská města pro pořádání olympiády v roce 2024

Mezinárodní olympijský výbor nedávno oznámil, že o pořadatelství letních olympijských her v roce 2024 se budou ucházet Budapešť, Hamburk, Los Angeles, Paříž a Řím. Do poslední chvíle kandidaturu zvažovalo Toronto, které se ale na poslední chvíli rozhodlo, že ji nepodá. Starosta Toronta John Tory nicméně prohlásil, kanadské město bude jednou skvělým místem pro olympiádu, tentokrát ale ještě ne. Stejně se nakonec rozhodl i další potenciální uchazeč Baku. Ázerbájdžánská metropole, která letos hostila premiérové Evropské hry, přihlášku znovu zváží pro rok 2028.

Po zklamání z kampaně před volbou pořadatele ZOH 2022, během níž kvůli finančním nákladům a odporu veřejnosti odstoupilo několik kandidátů a členové MOV nakonec vybírali jen mezi Almaty a Pekingem, věří předseda MOV Thomas Bach ve vyrovnaný souboj. Pomoci k tomu má i úprava pravidel „Agenda 2020“, díky níž je podání kandidatury jednodušší a uspořádání her levnější a lukrativnější. I tentokrát však může z pětice uchazečů ještě před volbami minimálně jeden odpadnout. Obyvatelé Hamburku budou o podpoře kandidatury hlasovat v referendu až v listopadu.

Hostitele her pro rok 2024 zvolí MOV v září 2017 na zasedání v Limě. Výbor tentokrát na rozdíl od dosavadní praxe nezúží před volbami počet kandidátů, o právo uspořádat největší sportovní svátek světa budou až do konce bojovat všichni přihlášení uchazeči.

Příští hry se uskuteční v roce 2016 v Riu de Janeiro a o čtyři roky později se sportovní svět sejde v Tokiu. Vzhledem k rotaci kontinentů při udělování pořadatelství byly Jižní Amerika i Asie pro rok 2024 předem ze hry. Afrika na své první hry stále teprve čeká, kandidaturu chystalo marocké město Casablanca, ale nakonec ji nepodalo.

Zdroj: idnes.cz