Zprávy

Kanton začal stavbu největšího fotbalového stadionu na světě

24. dubna 2020

Po konci karanténních opatření v Číně se klub Kanton Evergrande (Guangzhou) opět vrhl na svůj ambiciózní projekt. Tím je stavba nové fotbalové arény pro 100 tisíc diváků, největší na světě. Dosud tento titul nese barcelonský Camp Nou s 99 354 místy. Pokud se podaří klubu postavit stadion pro 100 tisíc diváků, nebude se tímto titulem honosit dlouho. FC Barcelona by totiž ráda navýšila od sezóny 2023/24 kapacitu svého stadionu až na 105 tisíc diváků.

Extravagantní stavba bude ve formě lotosového květu, neboť Kanton je znám jako město květin. Cílem je, aby stavba upoutala nejen počtem místem, ale také svou architekturou. Stavba stadionu začala minulý týden a dokončena má být na konci roku 2022. Nabídne 16 super VIP lóží a 152 VIP lóží. Náklady na stavbu čítají 12 miliard jüanů, což odpovídá 1,6 miliardě eur.

Guangzhou Evergrand hraje od roku 2011 na stadionu Tianhe s kapacitou 60 000 lidí. Koučem klubu, osminásobného čínského mistra a dvojnásobného vítěze asijské Ligy mistrů, je italský reprezentant Fabio Cannavaro. Ačkoli na zápasy chodí jen v průměru 46 000 diváků, klub sleduje stavbou i jiné cíle, což je budoucí pořadatelství mistrovství světa. Na to se připravují i stadiony jiných čínských klubů. A realitní společnost Evergrande se chystá na stavbu dalších tři až pěti stadionů pro 80-100 tisíc diváků v jiných částech země. Ve kterých městech mají přesně stadiony stát, však není známo.