Zprávy

Kettler je místo prodeje v insolvenci

28. srpna 2018

Proces prodeje německé firmy na výrobu fitness zařízení a volnočasového zboží Kettler lucemburskému finančnímu holdingu Altera Capital se dostává do potíží. O svá místa se nyní obává téměř 700 zaměstnanců.

Firmu provázejí od roku 2005, kdy zemřel její zakladatel, velké potíže. Vedení tehdy převzala jeho dcera, která zahynula při automobilové nehodě v roce 2017. Společnost Kettler GmbH od té doby spravuje nadace Heinze Kettlera. Nevlastní sice podíl, ale je právním nástupcem. Ta také nyní vetovela kupní smlouvu, která je podepsaná již od května. Smlouvu předtím odsouhlasili společníci, podniková rada i investoři, ke kterým patří také spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.  Nyní se podle tiskové zprávy objevila jeětě určitá témata, která musí být mezi investorem a nadací vyjasněna.

Podíly byly prodány oficiálně 14. května 2018 společnosti Altera Capital, celý proces převzetí měl být ukončen začátkem července. Jedinou překážkou je nadace, která sama na přelomu roku přemýšlela o koupi podílů. Od nového investora si firma Kettler slibuje mnoho nových podnikatelských šancí na nové směřování firmy. Altera slíbila milionové investice, převzetí zaměstnanců i zachování výroby v sídlech Ense a Werl. Nadace naopak upozorňuje na podepsání smlouvy za nepřijatelných podmínek, které neodpovídají pravidlům nadace.

Podle smlouvy má Altera firmu Kettler získat za symbolických 5 eur, nadace má poskytnou jistoty ve dvouciferné výši v milionech eur. Poradenská firma, která byla pověřena hledáním nového investora, vyčíslila hodnotu společnosti Kettler na 100 milionů eur. Investor se prý chtěl navíc stát majitelem výrobních linek, které patří nadaci. Aby nadaci dostali pod tlak, nachází se nyní Kettler opět v insolvenci ve vlastní správě, tak, jak tomu bylo již v roce 2015. Tehdy došlo ke škrtům 200 pracovních míst a prodeji divize jízdních kol.