Zprávy

KHL řeší svou budoucnost

Už v průběhu uplynulého ročníku měla ambiciózní Kontinentální hokejová liga (KHL) pod tíhou finančních potíží vzniklých propadem rublu a politickou situací na východní Ukrajině problémy. Vedení soutěže minulý týden definitivně oznámilo, že další sezony se nezúčastní Atlant Mytišči. „Rozhodnutí o dalším vývoji padne v polovině června, do té doby mají kluby možnost doložit finanční připravenost i jiné nutné podmínky,“ řekl šéf soutěže Dmitrij Černyšenko pro server rsport.ru.

Potíže s penězi se vyskytly ve větší či menší míře u sedmi klubů. Například Medveščak Záhřeb už zvažuje návrat do EBEL, ale Rusové chtějí počet 28 účastníků zachovat i nadále. Proto se konají inspekční návštěvy, jedna by měla zamířit i na Slovensko. Bratislavský Slovan sice už podal před týdnem nezávaznou přihlášku do domácí extraligy, ale zároveň usiluje o splnění podmínek potřebných pro pokračovaní v KHL v sezoně 2015/2016. O účinkování Slovanu v KHL má její vedení zájem, stejně tak jako o účast finského týmu Jokerit Helsinky. Podle serveru novycas.sk však Slovan dluží městu za pronájem domácí arény zhruba 400 tisíc eur. „Městu platíme ročně zhruba 800 tisíc eur. Víckrát už jsme vyrovnávali dluhy po skončení sezony. I v tomto případě akceptujeme dohodnutý splátkový kalendář a závazky si podle něho vyrovnáme,“ ujistil generální manažer Maroš Krajči. Bratislavský magistrát však vyhrožuje soudem. Krajči upozorňuje také na fakt, že jeho klub a Košice si jediné platí za pronájem haly, ostatní je mají zdarma nebo dostávají od měst dotace na provoz zimního stadionu. Částku by mohly pokrýt peníze, které inkasují Bratislavané z pronájmu skyboxů, ale ty jsou pochopitelně závislé na setrvání v KHL.

Jestli chtějí šéfové KHL udržet stejný počet klubů, musí někým odstupující kluby nahradit. Už dříve se spekulovalo o vzkříšení tradičních celků - moskevských Křídel Sovětů a Spartaku. „Účast Spartaku je v zájmu ruského hokeje, ale platí tady stejná povinnost jako u ostatních klubů. KHL má nastavená pravidla, jež musejí všichni splnit,“ upozorňuje Černyšenko, který ani nevylučuje účast jiných zahraničních klubů. Zároveň odmítl zapojení do projektu hokejové Ligy mistrů.

Příští sezona KHL začne už 26. srpna, vítěz Gagarinova poháru bude znám nejpozději 19. dubna. Rusové totiž chtějí, aby měla sborná prostor na přípravu před mistrovstvím světa v Moskvě. Proto se také tentokrát bude soutěž přerušovat kvůli Euro Hockey Tour.

Zdroj: idnes.cz