Zprávy

Kluby Premier League mají nové majitele

28. srpna 2017

Klub anglické Premier League Southampton, jehož dosavadní majitelkou je Švýcarka Katharina Liebherr, patří od nynějška také čínskému obchodníkovi Jisheng Gaovi. Podnikatel získal 80% podíl za 210 milionů liber. Původně jednal Gao s Katharinou Liebherr přes svou společnosti Lander Sports Development.Ta se dříve zabývala prodejem a správou nemovitostí, nyní se zaměřuje na sportovní trh. Protože čínská vláda údajně vyjádřila nesouhlas s „iracionálními“ zámořskými nákupy a zpřísnila podmínky pro vývoz kapitálu ze země, byla transakce uskutečněna přes Hong Kong, kde panují pro čínské obchodníky lepší podmínky.

Southampton se tak stal 28. evropským klubem ve vlastnictví čínských firem. Sedm z nich je na britském území – West Bromwich Albion, Birmingham City, Aston Villa, Wolves, Reading a Northampton. V klubu Manchester City vlastní Číňané 13% podíl. Dalšími kluby v čínských rukách jsou pražská Slavia Praha, nizozemský Den Haag, francouzské kluby Auxerre, Lyon, Sochaux a Nice, italský Inter Milan, AC Milan a Parma, portugalský Oriental Dragons, Sport Uniao Sintrense a Torreense. Ve Španělsku jsou to kluby Espanyol, Atletico, Granada, Jumilla, Lorca a Real Oviedo. V Austrálii patří čínským firmám Newcastle Jets, v Brazílii pak klub Desportivo.

O další klub z Premier League – Hull City - se zajímá hongkongská firma GreaterChina Professional Services, která souhlasila s částkou 130 milionů liber za akvizici klubu od dosavadního majitele Assema Allama. Nyní firma hledá investory, kteří by pomohli s financováním transakce. Firma doufá díky akvizici klubu v rozšíření příležitostí k expanzi a novým obchodním příležitostem.