Zprávy

Kolekce olympijského oblečení pro ZOH v korejském Pchjongčchangu

15. října 2017

Detailní představení olympijského oblečení českých sportovců pro  hry v Jižní Koreji se uskuteční 20. listopadu v pražském Mánesu. Na vývoji kolekce od firmy Alpine Pro se podíleli také elitní čeští sportovci v čele s olympijskou vítězkou Kateřinou Neumannovou nebo čerstvým pětinásobným mistrem světa ve veslování Ondřejem Synkem. „Samotní sportovci jsou nejnáročnějšími uživateli sportovního oblečení. Neustále od nich slýcháme nějaké připomínky. Proto jsme se rozhodli, že je pro hry v Pchjongčchangu vtáhneme do výrobního procesu. Vytvořili jsme tedy čtyřčlenný tým expertů, přičemž každý z nich měl na starosti jednu věc,“ popisuje Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. 

Například KateřinaNeumannová se starala o vzhled,  barvy, čepice a detaily. Bývalý skikrosař Tomáš Kraus naopak zodpovídá za svrchní části kolekce. „Snažil jsme se, aby byl materiál opravdu funkční. Hodně se mi líbí dlouhé zapínací lemy na rukávech, různá stahování. Přinesl jsem na setkání s Alpine Pro až dvanáct bund, které mi během závodní kariéry přišly kvalitní. Téměř z každé jsme něco přenesli právě do této kolekce,“ popisoval Kraus. Veslař Ondřej Synek se věnoval spodnímu prádlu, sportovní ředitel ČOV a bývalý rychlostní kanoista Martin Doktor technickým částem kolekce. „Trochu jsme Alpine Pro fušovali do řemesla. Jsem ale přesvědčený, že z pohledu komfortu bude takhle kolekce úplně něco jiného než předešlé,“ podotkl Kejval. Funkčnost jednotlivých vrstev a materiálů testovali i samotní reprezentanti.

Čeští sportovci nadále zůstanou oděni do národních barev, nechybí ani motiv zlaté na podšívce jedné z bund. Logem se tentokrát stane číslice 100, jež značí stoleté výročí od založení Československé republiky. Chybět nebude ani výrazný prvek podobný londýnským holinkám nebo ruským beranicím. Olympijské kolekce oblečení připravuje firma Alpine Pro již od roku 2010, od té doby vyrobila přes 498 tisíc produktů. Olympijská kolekce pro ZOH v Pchojngčchangu se začne prodávat v den oficiálního představení, tedy 20. listopadu 2017.