Zprávy

Kopačky pro děti z uprchlického táboru

26. října 2019

Během charitativní akce, která se uskutečnila v rámci UEFA Europa League Trophy Tour podporované automobilkou Kia, věnovali fotbaloví fanoušci z celé Evropy přes tisíc párů kopaček pro děti v uprchlickém táboře v Zátarí v Jordánsku. Jedná se o jeden z největších uprchlických táborů, kde v době své nejvyšší zaplněnosti žilo více než 200 tisíc lidí.

 Zápasy UEFA Europa League Trophy Tour 2018/19 se konaly v osmi evropských městech – v Ženevě, Seville, Berlíně, Londýně, Milánu, Moskvě, Paříži a Baku. Zápasů se zúčastnili také legendy jako Deco, Lothar Matthäus, David Seaman, Eidur Gudjohnsen, Andrés Palop, Filippo Inzaghi, Andrei Arschawin nebo Jurij Djorkaev.

Prezident UEFA Alexander Čeferin řekl, že viděl v uprchlickém táboře na vlastní oči, jak děti fotbal zbožňují a co pro ně znamená. Poděkoval také všem fanouškům, kteří věnovali své kopačky a přispěli částečně ke zlepšení životních podmínek uprchlíků. Ti hrají v táboře fotbal denně, každý týden se zde konají pravidelné turnaje, to vše pod dohledem dvou místních koordinátorů fotbalového programu.

Nadace UEFA také již pomohla postavit pro uprchlíky hřiště. Kia bude ve spolupráci s nadací UEFA a pomoci uprchlickému táboru pokračovat i v příští sezóně.