Zprávy

Kritika klubu Tottenham Hotspur kvůli novému sponzorovi

19. června 2023

Fotbalový klub Tottenham Hotspur čelil negativním reakcím poté, co představil nového sponzora rukávů, kterým je ministerstvo turistiky Jižní Afriky. Smlouva s platností na tři roky měla mít hodnotu 42,5 milionů liber. Původně se mluvilo o 10 milionech liber na sezónu. Peníze představují téměř 40 % rozpočtu SA Tourism. Proto byla navrhovaná dohoda vzhledem k současné situaci v Jihoafrické republice kritizována a po jejím představení také vypovězena. Prezident země Cyril Ramaphosa zvažoval v té době vyhlášení katastrofického stavu kvůli rekordním výpadkům elektřiny, které poškozují ekonomiku a prohlubují chudobu. Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil svou prognózu pro Jihoafrickou republiku na letošní rok a předpokládá, že ekonomika letos poroste o 1,2 %, což je méně než polovina úrovně roku 2022, právě hlavně kvůli výpadkům proudu.

Partnerství v oblasti cestovního ruchu není v Premier League ničím neobvyklým. Například Arsenal má smlouvu s Visit Rwanda. Podobné dohody, zejména v rozvojových nebo méně bohatých zemích, však vyvolávají různé morální otázky.

SA Tourism by přišel o miliony liber v době, kdy je jihoafrická ekonomika ochromena a chudoba roste. Pokud jde o Visit Rwanda, rozpočet na její smlouvu s Arsenalem je údajně téměř celý závislý na zahraniční pomoci.