Zprávy

Kritika Nutelly kvůli reklamě mířící na děti

28. července 2018

Podle některých německých poslanců využila společnost Ferrero světového fotbalového šampionátu k propagaci sladkostí, jmenovitě krému Nutella. Problém je, že reklama cílí na děti, a dle poslanců porušuje kodex propagace potravin před dětmi. Při akci firmy Ferrero, která probíhala při mistrovství světa, se sbíraly body a například na jeden fotbalový míč by bylo potřeba 35 sklenic Nutelly, což odpovídá celkové hmotnosti 15,75 kg krému, 9 kg cukru, 5 kg tuku, 85 000 kilokaloriím a ceně v Německu 97,65 eur.

Poslanci také kritizují, že výrobky Ferrero jsou nadměrně sladké a zvyšují riziko nadváhy a diabetu. Nutella je naopak propagována jako vhodná pomazánka na snídani. V reklamě navíc vystupují děti, se kterými se diváci mohou identifikovat. Na sbíracích kartičkách byli navíc vyobrazeni reprezentující hráči, což může důvěru dětí ještě zvyšovat.

Poslanci požadovali, aby Rada pro reklamu tyto spoty zastavila a dětem nebylo sugerováno, že se jedná o výrobek, který souvisí se sportovně aktivním životem.