Zprávy

La Liga získá od sezóny 2023/24 nový název

6. září 2022

Nejvyšší španělská fotbalová ligy končí od sezóny 2023/24 s názvem La Liga Santander. Banka Santander již nebude ani hlavním sponzorem. Nově liga ponese v názvu firmu EA Sports FC. 

Americká firma EA, Electronic Arts, je lídrem v oblasti digitální, interaktivní zábavy. Společnost se sídlem v Kalifornii vyvíjí a prodává hry, obsah i online služby pro konzoly, mobilní přístroje a osobní počítače. Ve fiskálním roce 2022 vygenerovala firma čisté tržby ve výši 7 miliard dolarů. K jejím nejznámějším produktům patří značky EA SPORTS™ FIFA, Battlefield™, Apex Legends™, The Sims™, Madden NFL, Need for Speed™, Titanfall™, Plants vs. Zombies™ a F1® . 

La Liga zvýšila během posledních pěti let své sponzorské příjmy více než třikrát. V sezóně 2016/17 se jednalo o 50 milionů eur, v sezóně 2021/22 o 155 milionů eur. Prodej televizních práv přinesl za stejné období růst z 825 milionů eur na 1,625 miliardy eur. Dosavadní hlavní sponzor přinesl kolem 17 milionů eur, od nového sponzora má do ligy přijít mezi 30 a 40 miliony eur. Spolupráce byla uzavřena na pět sezón a očekává se od ní také zvýšený zájem mladšího publika. 

Nový sponzor bude znamenat také změnu v názvu soutěží, změnu loga, grafiky, fontu a dalších vizuálních prvků a přinese také další aktivity pro fanoušky. Nové partnerství se týká první a druhé divize LaLigy, soutěží LaLiga Promises pro mládež a eLaLigy.