Zprávy

Letošní rallye Dakar v číslech

Rallye Dakar se od roku 2009 jezdí v Jižní Americe. Letos se závodu, jehož trať byla 9000 kilometrů dlouhá a vedla přes Argentinu, Bolívii a Chile, zúčastnilo 414 posádek z 53 zemí. Prestižní souboj značek motocyklů, aut a kamionů vyvrcholil minulou sobotu v Buenos Aires a pořadatelé i účastníci jej hodnotí jako velmi úspěšný.

Organizátorem Dakaru je francouzská rodinná společnost Amaury Sport Organisation (A. S. O.), která kromě Dakaru pořádá i další velké sportovní akce jako např. Tour de France, golfové turnaje, maratonské běhy a jachtařské závody po celé Evropě. Kromě toho vydává i deníky Libération a L’Epique. Roční příjmy A.S.O. se pohybují kolem 250 milionů eur (7 miliard korun).

Na pořádání Dakaru získává společnost A.S.O. 50 milionů eur od sponzorů, televizí, národních vlád i samotných závodníků: průměrné startovné za posádku se pohybuje kolem 15 tisíc eur. Odměna pro vítěze jednotlivých kategorií je 3000 eur. Přímo u trati v Jižní Americe sledují závod přibližně čtyři miliony diváků. Celosvětově závod sleduje až miliarda televizních diváků ve 190 zemích světa.

Poprvé se slavná rallye jela v roce 1979 z Paříže do Dakaru. O rok později se závod kromě aut a motocyklů rozšířil o kamiony, čtyřkolky přibyly až v roce 2009 v Jižní Americe. V roce 1995 se poprvé nestartovalo v Paříži, ale ve španělské Granadě. Kvůli výhrůžkám teroristů v Africe a nemožnosti garantovat závodníkům bezpečí na trati byla rallye Paříž-Dakar v roce 2008 zrušena. Po hledání variant, jak s rallye pokračovat, se ukázalo jako nejvhodnější uspořádat ročník 2009 v Jižní Americe. Rozhodly štědré dotace argentinské a bolivijské vlády a atraktivní exteriéry nejen v pouštích, ale i lesích a horách. Jižní Ameriku oproti Africe preferují i sponzoři.

Zdroj: Hospodářské noviny