Zprávy

Li Ning se chystá převzít řetězec Clarks

26. ledna 2021

Li Ning, gymnasta, čínský olympijský vítěz a obchodník, se chystá převzít kontrolu nad ikonickým britským prodejcem obuvi Clarks. Stalo se tak necelý měsíc poté, co se jeho akcionáři dohodli na prodeji většiny svých akcií hongkongské private equity firmě LionRock Capital. Li je neexekutivním předsedou Lion Rock a jeho rodina přímo či nepřímo ovládá společnost Li Ning Company, která prodává značku sportovních produktů Li-Ning.

Li je rovněž 92% akcionářem Viva China Holdings, což je hongkongská investiční společnost registrovaná na Kajmanských ostrovech. Tato společnost se dohodla na zaplacení 51 milionů liber GBP za 51 % podíl společnosti LionRock Partners QiLe. Tato společnost je ve stoprocentním vlastnictví společnosti LionRock Capital vytvořené k provedení blíže neurčené akvizice, podle podání u hongkongské burzy. Takovým společnostem se říká speciální účelové společnosti SPV. Cílem akvizice je evidentně C&J Clarks, rodinná společnost, která vlastní značku Clarks.

Cena společnosti Clarks se přirovnává k 54 milionům liber, které společnost Viva China půjčila společnosti LionRock loni v září na financování akvizice.

Clarks byl pandemií koronaviru a uzavřením prodejen těžce zasažen. V květnu propustil 900 lidí. Podnik se 195letou tradicí byl nucen hledat finanční pomoc.

Podle jednoho z členů rodiny Clarků – Galahada Clarka, který je mimo jiné majitelem značky Vivobarefoot, se společnosti Clark nepodařilo dostat se dostatečně rychle do 21. století, čímž je myšlena absence online prodeje. Clark také poznamenal, že roztříštěné rodinné vlastnictví společnosti znamenalo, že postrádala strategické vedení pod řadou externích vedoucích pracovníků, a velmi si pochvaloval výběr nových vlastníků.