Zprávy

Liberty Media má zájem o akvizici MotoGP

18. března 2024

Vlastník F1, společnost Liberty Media, usiluje o akvizici MotoGP v hodnotě 4 miliard eur. Komerční práva na MotoGP dosud vlastní společnost Bridgepoint, která je majitelem 40% společnosti Dorna. Menší podíl vlastní Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), zbývající akcie drží vedení společnosti Dorna. Jednání o prodeji je vedeno s několika zájemci. O akvizici se údajně zajímají také společnosti Amazon, Netflix a Disney. Předpokládá se, že hlavním favoritem je společnost Liberty Media.

Bridgepoint koupil mateřskou společnost MotoGP od CVC Capital Partners za údajných 500 milionů eur v roce 2006 a o šest let později prodal podíl CPPIB. Společnost CVC Capital Partners prodala svůj vlastnický podíl společnosti Bridgepoint poté, co tato společnost koupila Formuli 1. Vlastnictví Formule 1 v roce 2016 přešlo na společnost Liberty Media v rámci transakce v hodnotě 8 miliard USD.

Přechod pod vlastnictví společnosti Liberty Media by MotoGP přinesl obrovské komerční výhody, společnost značně posílila globální postavení Formule 1. Příjmy seriálu v roce 2023 vzrostly o 25 % na 3,2 miliardy USD, což není daleko od odhadované ceny MotoGP.