Zprávy

Luxusní značky profitují ze sportovních značek

15. května 2018

Spolupráce luxusních značek s výrobci sportovního zboží je v současné době velmi oblíbená. Firmy jako Tommy Hilfiger nebo Karl Lagerfeld využívají tzv. faktoru „coolness“. Zákazníci, kteří nakupují luxusní značky objevili trendy Athleisure a Streetwear, Podle analýz se skrývá v tomto odvětví velký marketingový potenciál a pomůže luxusním značkám k novému růstu díky novému sortimentu, který „omladí“ jejich zákazníky a zároveň přiblíží jejich zboží novým generacím. Prodeji pomůže exkluzivita značky, limitované množství, rychlé dodání a samozřejmě mediální pozornost.

Příkladem je například tričko značky Louis Vuitton, které vzniklo ve spolupráci s původně skateboardovým labelem Supreme. Tričko se prodávalo v limitované edici za cenu 450 eur a bylo vyprodáno v rekordně krátké době. Celá kolekce byla označena za mimořádnou, těšila se velké pozornosti médií po dobu několika měsíců, její video ke kampani mělo přes 700 tisíc shlédnutí. Prodávala se exkluzivně v prodejnách Louis Vuitton a v pop up obchodech v „trendových“ metropolích.

Dalším příkladem je spolupráce firem Vans a módní značky Karl Lagerfeld. Zde prodeji pomohlo snížení ceny a prodej zboží přes kanály obou spolupracujících subjektů.

U athleisure zboží jsou cílovou skupinou převážně ženy. Při spolupráci s luxusními značkami se toto zboží označuje také jako „athluxer“. Příkladem je spolupráce firem Lotto a Damir Doma. Pro zimu 2018/19 se připravuje již jejich druhá kolekce.

Reebok začne od konce roku 2018 spolupracovat s Victorií Beckhamovou. Touto kooperací  navazuje na zájem o dámský fitness, který začal v 80. letech minulého století v USA a v současnosti má pomoci oživit zájem o tuto značku na americkém trhu.

V oblasti zimního zboží je příkladem spolupráce Tommy Hilfiger a výrobce sportovního zboží Rossignol. Ti plánují vznik nové společné kolekce lyžařského oblečení.