Zprávy

Lyžování v Alpách podraží

11. prosince 2022

Příznivci lyžování již nedočkavě vyhlížejí novou sezónu, která nebude ovlivněna žádnými koronavirovými opatřeními. Místo nich se však provozovatelé zimních středisek musí vypořádat s rostoucí inflací a nárůstem cen energii. Ten činí pro střediska 15-20 %. To má samozřejmě vliv na cenu skipasů, jejichž cena dosahuje v některých střediscích téměř 70 eur. 

Provozovatelé přemýšlejí o možném snížení spotřeby energie tím, že omezí vyhřívání sedadel, zpomalí přepravu, omezení noční lyžování nebo zruší osvětlení při nočním zasněžování. Omezili také nové investice ve střediscích a to až o 80%. 

V oblasti Salcbursko dosáhne růst cen 6,5-11 %. Denní jízdné má stát v hlavní sezóně 66 eur, v předchozí sezóně se jednalo o 60,50 eur. Ski amadé zvýší ceny o 9 %, denní skipasy budou stát mezi 55-68,50 euro za skipas pro dospělého. V menších střediscích se jedná o ceny kolem 45 eur. Vždy je výhodnější online nákup předem. 

Oblast Vorarlberska zvyšuje ceny o 8 %, v malých střediscích se ovšem dá koupit denní skipas i za 25 eur, nejlevnější je ve středisku Reuthe a Gurtis-Bazora. 

Tyrolsko zvýší ceny průměrně o 7-8 %, v oblasti St. Anton cena vzrostla z loňských 61 eur na 67. 

Korutany zvyšují ceny průměrně o 8 %. V Nassfeldu a v Bad Kleinkirchheimu budou denní skipasy stát 56,50 eur, na Möllltaler Gletscher 59 eur, na Gerlitzen 56 eur, v Turracher Höhe 54,50 eur. Menší střediska, jako je například Klippitztörl, mají ceny nižší 40,50 eur. 

Ve štýrském středisku Planai bude stát skipas mezi 58-68 eur podle toho, jak dlouho dopředu se skipas pořizuje. Ve středisku Riesneralm se ceny zvýší o 7 %, denní skipas přijde na 48 eur. 

V hornorakouských střediscích Hinterstoder a Wurzeralm se skipas zdraží o 8 %, v Hinterstoderu bude stát 52 eur, ve Wurzeralm 49 eur. 

V Dolních Rakousích se skipasy zdraží o 10 %. Přesné ceny zveřejní na začátku sezóny, 8. prosince. 

V německém středisku Garmisch-Partenkirchen se zvýší denní skipas z 50 na 55 eur, ale například v době Vánoc a o prázdninách naroste ještě o další dvě eura. Kleinwalsertal, sdružení šesti německých a rakouských středisek, zvýší cenu na 57,50 eur.