Zprávy

Lyžování ve Švýcarsku z ekonomického hlediska

6. března 2020

Počet lidí využívající vleky a lanovky ve Švýcarsku v období od začátku letošní zimní sezóny do konce ledna vzrostl o téměř 18 % v porovnání s průměrnými počty za posledních pět let.

Celá loňská sezóna 2018/19 přinesla 24,9 milionů lyžařských dní, což je zvýšení o 6,2 % oproti sezóně 2017/18, kdy vykázala 23,4 milionů lyžařských dní. 74 % středisek hlásí zvýšení počtu hostů, 23 % jeho pokles. K největším švýcarským střediskům podle počtu hostů patří Zermatt, Davos-Klosters, Arosa-Lenzerheide, Adelboden-Lenk, Verbier, Sv. Mořic a region Jungfrau.

V porovnání s ostatními alpskými republikami je Švýcarsko konfrontováno se stejnými problémy – pokles počtu tuzemských lyžařů a stagnujícím počtem zahraničních lyžařů. Z drahého švýcarského franku profitovalo v posledních sezónách Rakousko a Francie, kam se přemístilo i určité procento švýcarských lyžařů.

Příjmy z oblasti dopravy činily v loňské sezóně ve Švýcarsku 758 milionů CHF, což je o 8,5 % více než v předešlé sezóně. Cena jednodenního skipasu pro dospělého vzrostla v minulé sezóně o 1,6 %, i když cenu zvýšilo jen 44 % středisek. Cena denního skipasu činila 62,32 CHF (1483 Kč). V největších lyžařských střediscích v Rakousku, Francii a Itálii se cena denního skipasu zvýšila o 2,2 %, ale stále je jejich cena o 12,53 CHF nižší.

Pokud bychom porovnávali ceny skipasů ve Švýcarsku mezi sezónami 2006/7 a 2018/18, tak se zvýšily o 22 %. V Rakousku činí tento rozdíl 41 %, ve Francii 37 %, v Itálii 67 %. Tyto údaje se týkají cen skipasů v největších tamních střediscích.

Nejvíce hostů ubytovaných v hotelech a lázeňských zařízeních v zimní sezóně v nejnavštěvovanějších kantonech – Graubünden, Wallis a Berner Oberland – pochází z Německa, Velké Británie, Belgie, USA, Francie, Nizozemí a Číny. Největší meziroční pokles hostů ve jmenovaných kantonech bylo zaznamenáno u turistů z Ruska a Koreje.