Zprávy

Majitelé Sportisima chtějí řetězec prodat

Majitelé největšího tuzemského obchodu se sportovními potřebami Sportisimo Do Hong Son a Thai Ngoc Nguyen zvažují prodej řetězce. O firmu se údajně uchází přes deset subjektů. Velmi dobrou pozici prý mají investiční fondy Mid Europa Partners a Enterprise Investors, zájem projevil také fond Hartenberg Andreje Babiše a Jozefa Janova. Hlubší informace si vyžádaly i některé zahraniční společnosti podnikající v tomto oboru.

Prodej, který řídí poradci z České spořitelny, začal v závěru loňského roku a má skončit v květnu. Zástupci firmy sice dříve uvedli, že majitelé preferují vstup investora a že ve hře jsou různé možnosti, prodejní katalog z dílny České spořitelny však hovoří o prodeji celé společnosti a jejích poboček na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Firma se v něm prezentuje meziročním růstem tržeb přes 20 procent. V roce 2014 skupina ve všech zemích utržila 5,27 miliardy korun a hrubý zisk před odpisy, úroky a zdaněním (EBITDA) činil 367 milionů korun.

Investoři očekávají, že by se prodejní cena mohla dostat až přes tři miliardy korun. Obchod by z obou obchodníků rázem udělal miliardáře a formálně je zařadil mezi nejmovitější tuzemské podnikatele. Ve firmě LV Global, která ze 100 procent Sportisimo ovládá, má přitom větší podíl Do Hong Son. Právě on se prý více kloní k prodeji celé firmy. Naproti tomu Thai Ngoc Nguyen, který je hlavním duchovním otcem Sportisima a také jeho reálným šéfem, by ve firmě rád nějakým způsobem zůstal. Právě on už dříve údajně odmítl několik nabídek s tím, že firma není na prodej. Zájem podle informací z trhu svého času měl i tuzemský internetový lídr Alza.cz. Čí představa nakonec převládne, se teprve uvidí. Důležitý bude také názor investorů – jestli vyhodnotí setrvání původních majitelů, nebo alespoň jednoho z nich, jako problém, nebo naopak jako výhodu.

Oba obchodníci se v roce 2000 spojili s českými společníky, kteří měli se sportovním segmentem zkušenosti, a společně začali značku Sportisimo rozvíjet. První prodejna „velkého“ Sportisima se otevřela v roce 2001 v Mladé Boleslavi, brzy nato následoval obchod v brněnském centru Futurum. Pak přišla expanze v Praze, která začala Metropolí Zličín, kde firma dodnes sídlí. K dnešnímu dni má Sportisimo 91 prodejen v Česku, 29 na Slovensku, dvě v Polsku a tři v Rumunsku. K tomu mu patří sedm menších módních obchodů Molo. Thai Ngoc Nguyen se také rozhodl zakoupit licence na výhradní distribuci několika značek, jako je Umbro, O’Neill a Lotto, a už v roce 2008 začal rozvíjet internetový obchod, kterým se snaží prosadit také v západní Evropě – zejména v Německu.

Zdroj: idnes.cz