Zprávy

Majitelem fotbalové Slavie je čínská společnost CEFC

Fotbalová Slavia změnila majitele. Od Aleše Řebíčka ji získala bohatá čínská společnost CEFC (China Energy Company Limited), která bude vlastnit 60 procent akcií. Zbylých 40 procent připadlo českému podnikateli Jiřímu Šimáněmu. Spolumajitel aerolinek Travel Service a velký slávistický fanoušek Jiří Šimáně přitom ještě nedávno tvrdil, že vstoupit do akcionářské struktury Slavie nehodlá.

Firma CEFC podniká v oblasti energetiky, průmyslu a financí. „Velmi dobře si uvědomujeme, jak specifická a náročná je investice do fotbalového klubu s tradicí, historií a podporou fanoušků, jakou má Slavia,“ řekl prezident CEFC Chan Chauto. „Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří, tedy na vrchol.“

Nový majitel musí ze všeho nejdřív vyřešit probíhající insolvenční řízení. „Prvním krokem spolupráce bude zajištění finanční stability klubu. Pro CEFC je prioritou, aby se klub a hráči mohli naplno věnovat sportovní činnosti a utkávat se už jenom se sportovními soupeři,“ zní vyjádření čínské strany. Zároveň může klub začít pracovat na zisku nových hráčů.

Podle vyjádření zástupců klubu Slavia má změna akcionářské struktury společnosti vést k rychlé ekonomické stabilizaci klubu a jeho následnému rozvoji v dlouhodobém horizontu. Obchod měl zprostředkovat Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce. Tomu, že Slavia míří do nových rukou, nasvědčovalo i nedávné odmítnutí nabídky z Turecka v hodnotě 600 až 800 tisíc eur (v přepočtu 16,2 až 21,6 milionu korun) na útočníka Milana Škodu. Čínská strana zveřejnila uskutečněný obchod během návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Číně, kde s ním byli mimo jiné předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta nebo bývalý reprezentant Pavel Nedvěd. Ten chce v Číně založit fotbalovou školu.

CEFC v tiskové zprávě rovněž uvedla, že má zájem být partnerem české reprezentace i mladých fotbalistů. Společnost také představí projekt nadace, která bude mít za cíl podporu projektů v oblasti sportu, kultury nebo zdravotnictví.

Zdroj: idnes.cz