Zprávy

Mammut je stále určen k prodeji

19. srpna 2020

Švýcarský koncern Conzetta zveřejnil výsledky hospodaření za první pololetí 2020 a podal informace i ke své outdoorové značce Mammut. Tu koncern plánuje prodat již od konce loňského roku. Tuto transakci však zbrzdila koronavirová pandemie a z ní plynoucí pokles tržeb. Značka vykázala za jmenované období ztráty ve výši 23,3 milionů švýcarských franků. V loňském roce činila ztráta v prvním pololetí 5 milionů franků.

Koncern se zbavuje i jiných divizí, v budoucnu by si chtěl ponechat pouze firmu Bystronic na zpracování plechů. Prodána již byla firma Schmid Rhyner (potisky). Prodat značku Mammut bylo v plánu do konce letošního roku, vedení koncernu nyní čeká na příhodný okamžik. Tím může být září nebo říjen letošního roku, pak by se snad celá transakce mohla dokončit do poloviny příštího roku. Od první informace o možném prodeji se ozvalo 50 zájemců, vedení čeká, že ho budou kontaktovat ještě další potencionální kupci.

Mammut i přes hrozivou ztrátu velebí změny, na kterých pracuje již tři roky, a to hlavně v oblasti digitalizace. Prodeje přes internet se za poslední období zvýšily o 92,9 %. I přesto se stále dvě třetiny zboží prodá v kamenných prodejnách, ve vlastních monobrandových obchodech, ve franšízových prodejnách nebo u třetích stran. Všechna tato prodejní místa byla na jaře kolem 40 dní zavřená a po otevření čelila opatrnému zájmu zákazníků. Proto je pokles tržeb oproti prvnímu pololetí roku o 31,4 % pochopitelný. Celkem se tržby snížily z 117,9 na 80,9 milionů franků. Přesto se jedná o relativně dobrá čísla, u konkurenčních firem činily meziroční rozdíly 35-45 %.

Změnily se i počty zaměstnanců. V roce 2019 firma zvýšila počet lidí o 38, v polovině letošního roku práci u této firmy ztratilo 51 lidí a celkem tedy Mammut zaměstnává 848 lidí.

Skupina Conzzeta vygenerovala za první pololetí roku 2020 operativní zisk 49,9 milionů franků.