Zprávy

Maskoti pro pekingskou olympiádu byli představeni

22. září 2019

Panda s názvem Bing Dwen Dwen se stala maskotem Zimních olympijských her v roce 2022. Panda je v Číně národním symbolem, zbožňovaná i dalšími lidmi z celého světa. „Bing“ znamená led a je také symbolem čistoty a síly, „Dwen Dwen” znamená děti. Maskot ztělesňuje sílu a vůli sportovců a bude pomáhat v šíření olympijského ducha.

Bing Dwen Dwen je obklopen skořápkou z ledu a srdce na jeho levé tlapce vyjadřuje pohostinnost organizátorské země. Jasné barvy duhového obkroužení kolem jeho obličeje představují dráhy na ledu nebo jiné sportovní tratě, a také propojenost a rozvinuté technologie. Maskot se podobá astronautovi, který rovněž představuje nové technologie budoucnosti s nekonečnými možnostmi.

Maskotem paralympijských her je červený lampion Shuey Rhon, jehož jméno představuje vřelost, přátelství, odvahu a vytrvalost.

Nové maskoty olympijských a paralympijských her představil na slavnostním ceremoniálu prezident olympijského výboru Thomas Bach, který vyjádřil naději, že maskot vzbudí pozornost hlavně mezi mladými lidmi, protože ztělesňuje nejlepší prvky a charakteristiky Číny a jejích obyvatel. „Co můžu říct už nyní, je, že Bing Dwen Dwen bude skvělým vyslancem Číny a jejích Zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022,“ pokračoval Bach.

Maskoti budou k dostání v obchodech po celé Číně během příštích několika týdnů. Na jejich podobu obdržel pekingský organizační výbor přes 5800 návrhů z Číny a dalších 35 zemí světa, pro něž byla vyhlášena designerská soutěž. Nejlepší návrhy vybrala komise složená z čínských i mezinárodních expertů, finální rozhodnutí udělali zástupci Akademie výtvarného umění v Kantonu.