Zprávy

Medailové prémie na olympiádě v Riu

Odměny za medailové umístění na olympijských hrách v Riu se velice lišily. Čeští sportovci, kteří si vybojovali zlatou, stříbrnou či bronzovou medaili, obdrží 1,75 milionu korun, 875 tisíc korun, respektive 525 tisíc korun. Majitelé zlatých medailí z Rumunska dostanou 70 tisíc eur, z Itálie 150 tisíc eur, z Keni 10 tisíc eur, ze Singapuru 800 tisíc dolarů, z Gruzie 700 tisíc dolarů, z Azerbajdžánu 510 tisíc dolarů, z Thajska 310 tisíc dolarů, které se ovšem vyplácí během 20 let. Čínští sportovci obdrží místo financí vybavené domy či byty.

Sportovci z Indonésie, kde se průměrný roční příjem pohybuje kolem 3650 dolarů, dostanou za zlatou medaili 345 tisíc eur. V Německu, kde je průměrný měsíční plat 3 tisíce eur, činí odměna za zlatou medaili 20 tisíc eur. Pokud ale sportovec získá zlato dvakrát, dostane odměnu jen jednou. Německý systém však oproti jiným zemím oceňuje i sportovce, kteří se dostanou do závěrečných bojů a přesto na medaili nedosáhnou. Odměnu tak dostanou i sportovci, kteří se umístili do 8.místa. Všechny odměny však budou vyplaceny až rok po konci olympijských her.

Experti vypočetli, že materiální hodnota zlaté olympijské medaile z Ria činí 500 dolarů, neboť obsahuje jen jedno procento zlata, zbytek je stříbro. Reálná hodnota je samozřejmě vyšší. Boxer Vladimír Kličko prodal svou zlatou medaili z olympiády v roce 1996 za milion dolarů, které pak posloužily jako základ nadace bratrů Kličkových na podporu sportujících ukrajinských dětí.