Zprávy

Miliardové tržby z mistrovství světa

19. června 2018

Probíhající mistrovství světa ve fotbale je výdělečným podnikem i přes snižující se příjmy od sponzorů. Vydělávajícím subjektem není jen federace FIFA, ale i další strany.

Při světovém šampionátu v roce 2014 v Brazílii utržila FIFA jako pořadatel 4,8 miliard amerických dolarů. Její výdaje činily 2,2 miliardy dolarů. Podle odhadů by celkové tržby za letošní mistrovství měly být 5,2 miliard eur, což je o 10% více, než se očekávalo. Polovinu z toho by měla činit částka za prodej televizních práv. Například německé veřejnoprávní stanice ARD a ZDF zaplatili 218 milionů eur, což je o 8 milionů více než při posledním mistrovství.

Čtvrtina tržeb pochází z prodeje marketingových práv. Probíhající cyklus byl ovlivněn nedávnými korupčními skandály, proto FIFA ztratila některé z dosavadních sponzorů – například firmy Emirates, Castrol nebo Continental. Tak poklesly oproti poslednímu cyklu (2011-2014) příjmy z 1,629 miliard dolarů na 1,45 miliard dolarů. Zajímavé je, že mezi firmami v posledním cyklu dominovaly ty se sídlem v severní Americe nebo Evropě, v probíhajícím cyklu je 40% firem z Asie. Mezi hlavních pět oficiálních sponzorů patří Hisense, Vivo, Mengniu, tedy tři velké čínské koncerny.

Prodej licencí má do letošního rozpočtu šampionátu přinést 60 milionů dolarů.  Není však známá částka pro jednotlivé firmy, za licenci v roce 2010 a 2014 si FIFA počítala milion dolarů. Za prodej vstupenek inkazovala FIFA při mistrovství v roce 2014 téměř 527 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší příjem pro tuto federaci.

Příjmy počítají však i třetí strany. Letošní odměny jsou v rekordní výši 400 milionů dolarů, při MS v roce 2014 čítaly 358 milionů dolarů. Titul mistrů světa přinese nositeli 38 milionů dolarů, což je o tři více než v roce 2014. Za dobu, co se hráči zúčastní šampionátu, vyplatí FIFA za den a fotbalistu 8400 dolarů.

Pro Rusko znamenala příprava turnaje výdaje ve výši 10 miliard eur, což je oficiální údaj. Neoficiálně se mluví ještě o mnohem vyšší sumě. Rusko si od šampionátu slibuje také v následujících pěti letech nárůst příjmů z turismu ve výši 2-3 miliardy eur. Platby od FIFA náklady v žádném případě nepokryjí. Brazilská vláda obdržela od federace FIFA 453 milionů dolarů, náklady na šampionát však činily 15 miliard dolarů.

Při mistrovství si však na dobré příjmy mohou přijít i nelicencované výrobky. Tak to bylo i při turnaji v Jihoafrické republice v roce 2010, kdy se takovým produktem stala vuvuzela, která se o enormní hluk postarala nejen na stadionech. V roce 2014 byl takovým výrobkem bubínek Combinho. Protože většinou se takovéto produkty vyrábějí v Číně, profituje z mistrovství světa i tamní ekonomika. Při tomto šampionátu by se takovým suvenýrem mohly stát typické ruské ušanky, které se nabízejí s vlajkami jednotlivých účastnických zemí.