Zprávy

Ministerstvo prodlouží projekt Hodina pohybu navíc

Projekt s názvem Hodina pohybu navíc má za sebou první rok. Téměř osm tisíc dětí z celé republiky se zúčastnilo experimentu, od kterého si ministerstvo školství i odborníci na sportování dětí slibují, že přispěje k lepší fyzické zdatnosti dětí. Projekt se uskutečnil na sto šedesáti základních školách. Ministerstvo nedávno rozhodlo o jeho prodloužení o další dva roky.

Jednu hodinu sportovních her navíc měly děti ve vybraných školách od první do třetí třídy v rámci školní družiny, kdy se jim věnovali odborně připravení učitelé či trenéři. A podle jednoho z autorů projektu, Petra Koubka z Národního ústavu pro vzdělávání, je o pokračování takový zájem, že budou muset autoři asi stovku přihlášených škol odmítnout.

"Sportování dětí a mládeže považuji za velmi důležité, pro mě je to absolutně hlavní cíl, protože bez toho se nehneme dopředu," prohlásila ministryně Kateřina Valachová s tím, že takové projekty jsou jednou z cest, jak děti "rozhýbat".

Podle průzkumů mají české děti oproti předchozím generacím pohybu nedostatek. Osmdesát procent se denně nevěnuje aspoň hodinu pohybovým aktivitám, jak doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z nedávného rozsáhlého průzkumu Univerzity Palackého v Olomouci mezi 14 500 českými dětmi ve věku od 11 do 15 let.

S větším "rozhýbáním" českých dětí počítá i koncepce podpory sportu do roku 2025, kterou nechala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) sepsat a brzy ji bude schvalovat vláda. Plánuje se v ní například, že by školy měly kromě povinných hodin tělocviku nabízet také aspoň tři hodiny pohybu týdně ve školních sportovních klubech.

Podle Michala Urbana z ministerstva školství nebude účast ve sportovních klubech povinná. Jde ale o to, aby měly děti víc příležitostí ke sportu a k pohybu. Vychází se ze zjištění, že 85 procent pohybových aktivit se odehrává právě ve škole.

Podle Petra Koubka, jednoho z autorů projektu hodin pohybu navíc, nejde jen o množství hodin, kdy se děti věnují pohybu, ale i o jeho kvalitu. Je třeba navést učitele k trochu jinému přístupu než v běžných hodinách: "Učitelé tělocviku jsou připraveni na to, že účelem školy je zjistit individuální výkon žáka. Když to řeknu obrazně - musíte vidět, jak se žák rozbíhá ke koze, přeskočí ji a zvedne ruce. A při tom aktu ostatní děti stojí. To v našem projektu vůbec nejde. Jedná se nám o to, aby bylo dítě rychlé, rychle se rozhodovalo a bylo neustále v pohybu," říká.

Zdroj: ekonom.ihned.cz