Zprávy

Ministryně Valachová chce zajistit sportu až šest miliard od státu

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová bude usilovat o to, aby se do konce volebního období současné vlády, tedy roku 2017, zvýšily státní dotace na sport až k hranici šesti miliard korun. Pro rok 2016 by se měly podle vládního návrhu státního rozpočtu na sport rozdělovat 3,5 miliardy. Vrcholní sportovní představitelé však upozornili, že se nejedná o deklarovaný nárůst o půl miliardy, ale o stagnaci státních výdajů na sport.

Ministryně pro příští rok vyjednala půl miliardy navíc ve srovnání s letošním rozpočtem i předběžnými návrhy. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval ale prohlásil, že se jedná jen o návrat k hodnotám z roku 2014. Chce to změnit při dalším projednávání rozpočtu. „Jednoznačně musíme v Poslanecké sněmovně žádat navýšení,“ řekl Kejval.

Podle předsedy České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty však ani případné dílčí úspěchy při jednáních s poslanci nic nezaručují. „Loni jsme prolobovali navýšení o miliardu, ale ministr financí částku neschválil,“ řekl Jansta.

Ani ministryně Valachová není s vyjednanou částkou spokojena. „Mohu vás ubezpečit, že jsem opakovaně na vládě konstatovala, že je to první krok,“ řekla. Do konce funkčního období současné vlády by chtěla výdaje na sport přiblížit hodnotám z roku 2006. Na sport by se tedy mělo rozdělovat zhruba šest miliard korun.

Při vyjednávání o dalších penězích pro sport se chce ministryně opírat mimo jiné o analýzu dopadu sportu na ekonomiku, kterou plánuje předložit vládě. Měla by se týkat také pozitivních ekonomických efektů pořádání velkých akcí. „Chceme prokázat vládě, že sport jsou aktivní peníze. Nejsou to prostředky vyhozené do vzduchu, nejsou to mandatorní výdaje,“ uvedla. Podle analýzy společnosti KPMG pro ČOV každá koruna investovaná do sportu přináší roční úsporu 2,53 koruny na veřejných výdajích spojených s léčbou nemocí způsobených nadváhou a obezitou.

Prostředky rozdělované ministerstvem školství představují jen 2,5 % celkových výdajů na sport. Dalších 7,5 % jde z veřejných rozpočtů obcí a krajů. Náklady na sport podle Kejvala nesou především domácnosti. Podílejí se na nich 80%, zatímco v Evropské unii je to průměrně 50 %. Velký potenciál vidí Kejval v obcích, které dříve sport podporovaly, ale přestaly. V roce 2010 na tyto účely dávaly 13,5 miliardy, v posledních letech ale tato částka klesla k deseti miliardám. Obce by se měly podílet na nově připravovaném dotačním programu zaměřeném na obnovu sportovní infrastruktury.

Nadále také klesá podíl sponzorských peněz. Valachová chce usilovat o to, aby se do podpory sportu více zapojily státní a polostátní firmy. Předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník prohlásil, že nyní ji tyto podniky omezují. „Pokud to omezí například ČEZ o 100 milionů, zareaguje i konkurence a sport může přijít o mnohem více,“ řekla Varhaník. Sponzoři mají navíc zájem jen o velké sporty a velké akce, u menších sportů a regionálních klubů je prakticky nemožné je získat.

Vláda nedávno schválila návrh novely zákona o podpoře sportu a plán podpory rozvoje sportu do roku 2017, které kladou důraz především na sportování dětí a mládeže.

Valachová chce na jaře předložit koncepci do roku 2025 a také plánuje připravit úplně nový zákon o podpoře sportu.

Zdroj: zpravy.e15.cz