Zprávy

Mistrovství ČR ve Freestyle BMX bude kvalifikací i na olympiádu

 1. srpna 2020

První Mistrovství České republiky ve Freestyle BMX Park pod záštitou Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a Českého svazu cyklistiky (ČSC) je zásadní událostí v tomto sportu a mimo jiné hlavním kritériem pro výběr české reprezentace. Závod proběhne 8. 8. 2020 v Bikeparku Brumov-Bylnice, který je svou variabilitou překážek ideálním místem pro uskutečnění závodu této úrovně.

Mistrovství České republiky ve Freestyle BMX Park 2020 je zásadní z hlediska bodování a následného výběru a účasti reprezentačních jezdců na světových závodech a tréninkových výjezdech. Jezdci za své výsledky na MČR získají potřebné body, které jim umožní účast na světovém poháru a následně mistrovství Evropy a mistrovství světa. Tyto body jsou zároveň hlavním kritériem pro výběr reprezentace na olympiádu!

Freestyle BMX je extrémní sport, při němž jezdec na svém 20“ kole využívá parku sestaveného z různých překážek a snaží se svoji jízdu vyplnit akrobatickými triky a technickými prvky. Parkem se skutečně rozumí sportoviště s velkým množstvím překážek různých tvarů a velikostí, nikoli vyrovnaný travnatý povrch s lavičkou na piknik. Od běžného kola lze Freestyle BMX kolo rozlišit snadno díky jeho menší velikosti.

Počátky Freestyle BMX v České republice se začaly psát okolo roku 1992. V té době byla dostupná pouze kola určená pro bikros a jezdci si museli kola sami upravovat. Až v roce 2000 však proběhlo první neoficiální mistrovství České republiky. A v roce 2020 se koná mistrovství, ze kterého možná vyjdou budoucí hvězdy české reprezentace na Letní olympijské hry v Tokiu!