Zprávy

Módní giganti podepsali „Fashion Pact“

6. října 2019

32 podniků s módou a luxusním zbožím, které reprezentují 150 značek, uzavřelo společný Fashion Pact. Ten představil na vrcholném setkání G7 CEO koncernu Kering François-Henri Pinault. Pakt si klade za cíl zmírnění působení průmyslu na klima, oceány a přírodu. Do roku 2030 mají firmy používat jen obnovitelné zdroje energie a nutit své dodavatale a subdodavatele tato opatření také následovat. Do roku 2050 se mají firmy postarat o to, aby neměly žádné emise CO2.  V oblasti biodiverzity chtějí skupiny omezení chovu dobytka a upřednostňování podniků, které využívají přirozený ekosystém a respektují regeneraci půdy. Co se týká oceánů, mají se podniky postarat o to, aby přestaly do roku 2030 používat jednorázové plasty a podporovaly materiálové inovace, tak aby se snížilo znečištění mikroplasty.

Kromě koncernu Kering podepsaly pakt i další značky - Burberry, Chanel, Ferragamo, Armani, Hermès, Moncler, Prada, Ralph Lauren, Stella McCartney nebo Zegna. Přidaly se rovněž velké podniky H&M, Gap a Inditex (Zara), výrobci sportovního zboží Adidas, Nike a Puma, skupina Fung Group (Juicy Couture, Kenneth Cole...), Ruyi (Sandro, Maje, Claudie Pierlot...),Vero Moda, LMTD, PVH (Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Speed...)  Capri (Versace, Jimmy Choo, Michael Kors...)rovněž také tři skupiny koncernu Mulliez (Jules, Brice, Pimkie...). K signatářům se posléze připojili i Karl Lagerfeld, MatchesFashion, Carrefour, Galeries Lafayette, La Redoute, Nordstrom, Selfridges a Tapestry. Pakt ale například nepodepsal jiný francouzský koncern s luxusním zbožím – LVMH.

Představitelé firem mluví o bodu zlomu, kdy už nebudou platit žádné výmluvy, ale bude se muset jednat. Na dodržování budou dohlížet samotní spotřebitelé. CEO jednotlivých firem se svým podpisem zavázali k dodržování a k jednání. V říjnu se pak všichni sejdou, aby zpravili o svých pokrocích.