Zprávy

Moira Stewartová zaběhla nový rekord a kvalifikovala se na OH

8. prosince 2023

Vytrvalostní běžkyně Moira Stewartová předvedla na maratonu ve Valencii neskutečný výkon. Do cílové rovinky se dostala v rekordním v čase 2:25:36 a svým výkonem překonala český rekord, zároveň se nominovala na letní olympijské hry v Paříži. Závod běžela v elitním modelu bot značky PUMA Fast-R NITRO 2, ve kterém svůj osobní rekord vylepšila o 4 minuty.

„Od první chvíle jsem se těšila, až dostanu příležitost si ve Fast-R 2 zaběhnout závod – padly mi jako ulité. Věděla jsem, že je to přesně to, na co jsem od PUMY čekala a co mi pomůže pokořit osobák,“ říká česká maratonská běžkyně Moira Stewartová.

Díky vylepšeným technologiím a materiálům je bota rychlejší než kdy předtím. PUMA vyslyšela potřeby běžců a díky zpětné vazbě zefektivnila nový model Fast-R. Jeho vylepšená verze byla stvořena, aby trhala rekordy. S výškou podrážky 40 mm nabízí nepřekonatelnou rychlost a odpružení, které otevírá úplně nové běžecké dimenze. Progresivní běžeckou botu si pochvalovala po fenomenálním závodě i Moira. „Myslím, že PUMA udělala neskutečný progres ve srovnání s loňským modelem. Boty jsou výborně odtlumené, až takové pérovací, takže šetří nohy i energii. Při maratonu je to hodně znát – druhý den po závodu na tom moje nohy nejsou tak špatně jako obvykle,“ dodává Moira.

Model Fast-R 2 ušetří až 22 procent zásob energie a umožní až o 46 procent větší návratnost surové energie oproti svému předchůdci. To vede k lehčímu a úspornějšímu běhu. Pro běžce to znamená průměrnou úsporu 2 minut a 28 sekund pro maratonce s časem 3:30:00 a 1 minutu a 23 sekund pro ty s časem 2:30:00.

Úspora času není zdaleka všechno. Klíčovým prvkem zůstává dvoudílná mezipodešev a signature PWRPLATE, přičemž karbonová destička se prodlužuje přes technologii NITROFOAM™ ELITE až ke špičce. Tento unikátní koncept umožňuje zvýšený kontakt s povrchem a pohání běžce vpřed při každém odrazu.