Zprávy

Moncler je v hledáčku koncernu Kering

6. prosince 2019

Značka Moncler vznikla podle názvu francouzské alpské vesnice Monestier-de-Clermont, kde byla firma v roce 1952 založena. V současnosti je značka symbolem péřových bund vyšší cenové relace a momentálně také v hledáčku koncernu Kering. Mezi luxusní značkou a koncernem patřícím rodině Keringových měla již probíhat první jednání, ovšem podle agentury Bloomberg není jisté, zda k akvizici dojde. Na první informace o možném převzetí Moncleru reagovala i milánská burza, kde se během jednoho dne zvýšila hodnota akcií o 7 %. I bez tohoto skoku se mohou majitelé akcií Moncleru těšit v letošním roce o 40 % lepší výsledky.

Hodnota firmy Moncler, která v současnosti patří italskému miliardáři Remo Ruffinimu, je vyčíslena na 11 miliard eur. Ruffini firmu, tehdy jako výrobce funkčního outdoorového vybavení, převzal v roce 2003 a udělal z ní jednu z nejžádanějších luxusních značek světa.

Značce se velmi daří na čínském trhu a má uplatnění „od sjezdovek ve Sv. Mořici až po konferenční sály Světového ekonomického fóra v Davosu“. Pro Kering by získání firmy Moncler bylo ráznou odpovědí na rivala LVMH, který v současnosti také expanduje a nedávno koupil americkou značku klenotů Tiffany & Co. Za 16,2 miliardy dolarů. Hlavní značkou pro Kering je Gucci, který mu generuje tři čtvrtiny zisku.

Oba koncerny jsou sice konkurenty, ale zároveň vítězi na trhu s luxusním zbožím, protože vlastní velkou řadu luxusních značek a nemají ve světě dostatečnou konkurenci. Z Itálie získaly oba subjekty již několik značek.