Zprávy

Možné změny na okruzích Formule 1

1. září 2018

V poslední době se mluví o změně místa konání španělské zastávky závodů Formule 1. Barceloně, kde se závody konají nepřetržitě od roku 1991, totiž skončí po závodech v roce 2019 smlouva. Vyjednávání nových podmínek s majiteli práv – Liberty Media - se nyní jeví jako velmi obtížné, a to ze dvou důvodů. Liberty se odklání od klasických, „nudných“ závodních okruhů a míří více do „zabydlených“ prostor. Zvažuje se tedy Miami, Hanoj, Paříž a Berlín. Skončit by měl německý Hockenheim a právě Circuit de Catalunya v Barceloně. Ohroženy by však neměly být tradiční okruhy v Monze nebo Spa.

Druhým důvodem pro přesun místa konání by mohly být politické nepokoje související se snahami o nezávislost Katalánska. Pokud by se tak stalo, jistě by přestala španělská vláda financovat Grand Prix v Barceloně. Proto se nyní zvažuje přesunutí závodů do Madridu. Vicenç  Aguilera, prezident barcelonského okruhu, však v přesun nevěří a tvrdí, že konání v Barceloně dává mnohem více smysl.

Pro šéfa Formule 1 Chase Careyho je hlavní, aby závody zůstaly ve Španělsku, protože španělský divák je důležitý a celá země má v tomto sportu dlouhou historii. Nechtěl se však vyjadřovat k politické situaci.

Před skončením platnosti smlouvy s barcelonským okruhem vyprší platnost v letošním roce okruhům ve Spa, Suzuce a Hockenheimu.