Zprávy

Na míru upravené běžecké boty z FitStation

1. března 2018

Na veletrhu ISPO představily firmy HP, Brooks a Superfeet zařízení FitStation, díky kterému se můžou vyrábět na míru upravené běžecké boty a vložky.  FitStation vymyslela firma Hewlett Packard. Jedná se o 3D tiskárnu, která takové boty a vložky vyrábí.

Zákazník si nejdříve nechá nohu změřit 3D scannerem s 8 kamerami. Počítač vyhodnotí údaje z dynamické chůze a přemění je v biomechanickou analýzu. Pomocí získaných dat vznikne osobní profil, na jehož základě pak vznikne bota a vložka.

Exkluzivním partnerem projektu se na jeden rok stala firma Brooks, dodavatelem vložek je firma Superfeet, která je zároveň globálním distributorem zařízení FitStation. Výrobek se objeví nejdříve na americkém trhu, v Evropě se bude distribuovat až začátkem příštího roku. Prodejna, která takovéto zařízení bude vlastnit, zaplatí měsíčně kolem 500 eur jako leasingové náklady. Cena za takto vyrobenou obuv není ještě známá, ale podle zjištění firmy Superfeet, jsou zákazníci ochotni investovat do takto upravené obuvi o 20-25% více.