Zprávy

Na olympiádě v Tokiu 2020 se objeví nové sporty

Valná hromada Mezinárodního olympijského výboru potvrdila krátce před zahájením olympiády v Riu zavedení pěti nových disciplín pro olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Nově se na programu objeví surfing, skateboarding, softball/baseball, sportovní lezení a karate. Jedinou podmínkou pro přijetí bylo, že maximální počet účastníků olympijských her by neměl překročit 10 500 sportovců, 5 000 trenérů a 310 medailových klání.

Jmenované sporty přidají k programu 18 nových závodů s 474 sportovci. Zástupci sportů vidí v přijetí hlavně šanci pro získání mladých závodníků, ale obávají se ztráty autentičnosti. Ve skatové komunitě dokonce vznikla petice proti přijetí do olympijského programu, kterou podepsalo přes 7 000 lidí. Proti byli rovněž zástupci surfingu, kteří označují svůj sport spíše za umění a výrazový prostředek.

O přijetí nových sportů se zasloužil fakt, že se jedná o zaběhnuté disciplíny lákavé pro mladé lidi obou pohlaví, které jsou populární v Japonsku, což může zlepšit vnímání olympijských her v Tokiu.