Zprávy

Na olympijských hrách v Paříži by se mohly představit i videohry

26. srpna 2017

Hraní počítačových her na turnajích je po celém světě zejména mezi mládeží čím dál populárnější. Loňské mistrovství světa ve hře League of Legends sledovalo přes internet 43 milionů fanoušků a mezi hráče bylo na odměnách rozděleno 6,7 milionu dolarů. Příští rok se e-sporty dokonce představí na asijských hrách a od roku 2022 už dokonce byly zařazeny mezi medailové disciplíny. Od roku 2024 by se mohly videohry představit také na olympijských hrách. Předseda organizačního výboru a bývalý úspěšný kanoista Tony Estanguet v rozhovoru pro agenturu AP uvedl, že kvůli tomu chce jednat s Mezinárodním olympijským výborem a zástupci tzv. e-sportů.

„Nechci od začátku říkat ne, to na olympiádu nepatří. Mladé to zajímá, tak proč se na to nepodívat a nepotkat se s nimi. Abychom pochopili, proč je to tak populární,“ řekl Estanguet. „Třeba pak k sobě najdeme cestu,“ říká trojnásobný olympijský šampion ve vodním slalomu.

Hry v roce 2024 sice ještě nebyly Paříži oficiálně přiděleny, jde však pouze o formalitu, protože nikdo jiný o pořadatelství nemá zájem. Programem pro olympiádu ve Francii se bude MOV zabývat poprvé v roce 2019 a konečné rozhodnutí o jeho přesné podobě padne po hrách v Tokiu v roce 2020.

Zdroj: idnes.cz