Zprávy

Na slavnostní zahájení olympijských her v Paříži bude 326 000 vstupenek

7. června 2024

Ministr vnitra Gérald Darmanin prozradil podrobnosti týkající se slavnostního zahájení olympijských her na Seině v Paříži a potvrdil, že na tuto událost bude prodáno nebo distribuováno 326 000 vstupenek. Na rozdíl od dřívějších spekulací o větším počtu návštěvníků Darmanin upřesnil, že snížená kapacita odpovídá bezpečnostním obavám a logistickým hlediskům. Plovoucí průvod, který měl původně pojmout dva miliony diváků, bude nyní hostit přibližně 600 000 osob.

Z celkové návštěvnosti obsadí 104 000 diváků dolní terasu s placenými vstupenkami, zatímco 222 000 osob bude mít přístup na vyšší tribuny s volnými vstupenkami. Kromě návštěvníků, kteří mají vstupenky, bude průvod podél řeky z budov s výhledem na Seinu sledovat odhadem 200 000 lidí pod širým nebem a dalších 50 000 se očekává ve fanouškovských zónách hlavního města.

Ceremoniál, který se koná na 180 lodích brázdících šest kilometrů podél Seiny, má za cíl ukázat jedinečnost Paříže a povznést olympijský zážitek. Navzdory obavám o bezpečnost vyplývajících ze současné politické situace je Francie i nadále přesvědčena o své organizační zdatnosti a odhodlání zajistit bezpečnost. Francouzské bezpečnostní složky prověří přibližně milion osob z hlediska možných bezpečnostních rizik, což podtrhuje přísná opatření na ochranu účastníků i diváků.