Zprávy

Na Slovensku budou povinné lyžařské přilby pro mladistvé

Lyžaři a snowbaordisté mladší 15 let budou muset od nové sezóny na slovenských sjezdovkách nosit ochrannou přilbu. Členové organizovaných skupin lyžařů mladších 15 let dále budou muset být vybaveni reflexními prvky nebo nosit reflexní oděv. Od zmiňovaných změn si slovenské ministerstvo vnitra, které novelu zákona připravilo, slibuje vyšší bezpečnost mladých lyžařů a snížení počtu úrazů.

Slovenský parlament zahrnul do novely zákona o horské službě také obecná pravidla chování lyžařů a snowboardistů na sjezdovkách.

Pokud je rekreační sportovci poruší, provozovatelé skiareálů budou moci provinilce ze sjezdovek vykázat. Stejné oprávnění získají i v případě, že mladí lyžaři nebudou nosit ochrannou helmu.

Během uplynulé lyžařské sezóny slovenští horští záchranáři pomáhali turistům ve více než 1700 případech, výrazná většina zásahů byla na lyžařských tratích. Turisté většinou utrpěli méně závažná poranění, osm lidí ve slovenských horách přišlo o život. Ve srovnání s předchozí sezonou, kterou poznamenalo teplé počasí, nedostatek sněhu a nižší návštěvnost lyžařských středisek, vzrostl počet zásahů horské služby o více než pětinu.

Horská služba na Slovensku nově už nebude vyžadovat po pozůstalých, aby uhradili náklady na záchrannou akci po turistovi, který zemřel v horách. V současnosti jsou zásahy horských záchranářů na Slovensku zpoplatněny. Krytí nákladů na poskytnutí první pomoci je obvykle zahrnuto v ceně skipasů pro případ, že se lyžař zraní na vyznačené sjezdovce. Pojištění zásahů horské služby nabízí také pojišťovny.

Slovenský parlament rovněž rozhodl o tom, že od roku 2017 budou horští záchranáři působit dohromady v 15 místo současných devíti pohořích na Slovensku. Turisté tak v případě potřeby budou nově moci kontaktovat slovenskou horskou službu i v pohořích Javorníky a Moravsko-slezské Beskydy na slovensko-českém pomezí.