Zprávy

Na tři saudskoarabské stadiony budou moci přijít i ženy

26. listopadu 2017

Saúdská Arábie od příštího roku poprvé povolí ženám navštěvovat sportovní stadiony. Určila na to tři stadiony ve městech Džidda, Dammám a Rijád, kde budou ženy moci sledovat zápasy spolu se svými rodinami. Poprvé se ženy dostaly na stadion v Rijádu letos, kdy směly sledovat se svými rodinami oslavy státního svátku.

Povolení navštěvovat sportovní zápasy je dalším z kroků, které ženám přiznává více práv. Například od příštího června budou moci ženy také poprvé v historii usednout za volant vozu. Dosud platilo, že ženy nesmějí bez souhlasu manžela či jiného muže v rodině cestovat nebo si otevřít bankovní účet. Na jaře letošního roku byly však zákony zmírněny, a ženy tak k návštěvě lékaře či ke studiu nebudou potřebovat mužský souhlas.

Změny jsou součástí velkého reformního projektu Vision 2030, jehož cílem je modernizace hospodářství a společnosti v Rijádu. Hlavní postavou je zde 32letý korunní princ Mohammed bin Salman, který chce připravit tuto absolutistickou monarchii, kde je více než polovina obyvatel mladších 25 let, na dobu, kdy příjmy z těžby ropy nebudou tak vysoké jako dosud.