Zprávy

Náklady na přesunutí olympijských her

26. března 2020

Zrušení letošních olympijských her v Tokiu kvůli koronavirové pandemii a jejich přesunutí na příští rok bude znamenat samozřejmě také podstatné finanční ztráty. Kvůli odřeknutí her je Mezinárodní olympijský výbor pojištěný, ale není zatím jasné, zda se pojištění váže i na přesunutí termínu. Pro olympijské hry 2016 v Rio de Janeiro, před kterými se začal objevovat virus Zika, stálo pojištění jejich možného zrušení 13,3 milionů eur.

Experti z Japonska odhadují, že náklady na přesunutí tokijské olympiády budou ve výši 5,4 až 5,7 miliard eur. Oficiální náklady vyčíslili organizátoři na 11,5 miliard eur, japonští auditoři odhadují tuto sumu ovšem ve skutečnosti ve dvojnásobné výši. Některé náklady se dají těžce vyčíslit, jedná se například o nutné investice do infrastruktury, které by stejně musely být uhrazeny. Některé investice, jako například do stavby olympijské vesničky, se zase organizátorům vrátí, protože toto ubytování bude využito následně pro obyvatele Tokia.

Přesunutí termínu znamená velkou změnu nejen pro organizátory samotné olympiády, ale také pro organizátory dalších velkých sportovních podniků v roce 2021.

Přesunutí tokijské olympiády je první v historii olympismu. Čtyřikrát byly olympijské hry zrušeny - v roce 1916 v Berlíně, 1940 v Tokiu, 1944 v Londýně, 1940 v Cortině d´Ampezzo a v roce 1944 v Sapporu.